Milanović: Zahtjev za prijevremene izbore infantilan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović ocijenio je večeras za RTL da je zahtjev predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o raspisivanju izvanrednih izbora nakon ulaska u Europsku uniju infantilan.

Na komentar novinara da je taj zahtjev legitiman, Milanović je odgovorio: "Mi imamo stabilnu parlamentarnu većinu. Što znači legitimno? Za mene je to infantilno".

Karamarko je sinoć nakon objave rezultata lokalnih izbora ponovno pozvao na parlamentarne izbore, a Milanović je rekao da ne bi na to odgovorio, ocjenjujući da je to "opet HDZ-ovo razmetanje".

- Predsjednik jedne stranke, čiji najbliži suradnici otimaju diplomske radove i oni nemaju s tim problema kaže da će nakon ulaska u EU tražiti prijevremene rezultate, kao da ne može sada. Na temelju čega će tražiti takve izbore? Imate skandinavske zemlje u kojima su zabranjeni prijevremeni izbore. Dobili smo izbore, mandat traje četiri godine, i to ne slučajno. Karamarko ne želi da se vide rezultati našeg rada. Ekonomski rezultati kada krenu dolaziti neće biti spektakularni, ali ova država će biti država reda. Neće je HDZ-ova bizantska politika dovoditi u pitanje, rekao je Milanović.

Razmetanjem HDZ-a smatra i to što kandidat za gradonačelnika u Splitu poziva na objedinjavanje desnice. Istaknuo je da je Split svoj, kao i Vukovar.

Milanović je objasnio zašto nije došao u izborni stožer u izbornoj večeri. "To se nikad nije radilo, mi u SDP-u to nismo nikad radili, u večeri lokalnih izbora. Baš zato što su to drukčiji izbori, to nisu parlamentarni izbori na kojima se u ponoć manje-više sve zna, a ovdje je zaista potrebno napraviti nekakvu bilancu", rekao je.

- HDZ se stalno proglašava izbornim pobjednikom nakon prvog kruga. To su i prije radili. Prema meni, to je djetinjasto i neozbiljno proglašavati se izbornim pobjednicima nakon prvog kruga. To oni stalno rade - dijele Hrvatsku na lijevu i desnu, ocijenio je.

Milanović se ne smatra izbornim gubitnikom. "Ni govora. Ja sam barem izašao pred novinare (danas), a ne pred svoju sljedbu", rekao je.

Upitan hoće li tražiti odgovornost za izborni rezultat u Zagrebu, Milanović je upitao od koga da traži odgovornost.

- Od koga da tražim odgovornost? Od ljudi koji su dali sve od sebe. U ovome trenutku nije išlo, rekao je i dodao da je SDP i dalje pojedinačno najjača opcija u skupštini, a u gradskim četvrtima ta slika je još bolja.

Ponovio je da Rajko Ostojić kandidat kojemu Milan Bandić "nije ni do gležnja".

- To su dva kandidata koja nisu isti svijet, ali ako je građanima ovaj kandidat bolji... Mi ćemo učiniti sve da u drugome krugu motiviramo što veći broj Zagrepčana da odaberu pravog kandidata jer ovo je crni Bizant", smatra Milanović.

"Mi smo hrvači grčko-rimskim stilom, a oni drugi imaju manire kavanske makljaže", opisao je glavnog protivnika SDP-a.

Na pitanje novinara je li se zbog izbornih rezultata u Istri isplatio uvjetno rečeno rat s Jakovčićem, Milanović je rekao da tu nema ni rata ni ničega osobnog.

- Morali smo od SDP-a napraviti samostalnu istarsku, patriotsku, zavičajnu stranku koja neće biti filijala predsjednika IDS-a. To je, naravno, naišlo na njegov otpor, rekao je Milanović podsjetivši da se slično dogodilo i Račanu.

- Receptura je uvijek ista: tražim konflikt prije lokalnih izbora da bih mogao tražiti razlog za izlazak iz vlade. Njemu su (Jakovčiću) neke stvari s Račanom uspjele, ali ja sam zauzeo žešći stav. Možemo biti opozicija, ali nećemo biti filijala nekih poslovnih krugova. Volim raditi s ljudima koji mogu da ne trepnu objasniti svoju imovinsku karticu, poručio je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter