Milanović: Zagreb bliže nuklearki nego Pula Plominu

U kampanji je sve dogovoreno s IDS-om - Zoran Milanović (Snimio D. LOVROVIĆ/NL)
U kampanji je sve dogovoreno s IDS-om - Zoran Milanović (Snimio D. LOVROVIĆ/NL)

Predsjednik Vlade Zoran Milanović očekuje gospodarski oporavak ujesen, u trećem kvartalu će rezultat BDP-a biti bolji nego što je bio u drugom, kad je pao za 2,1 posto, a u 2013. godini bilo kakav rast bi bio uspjeh. Premijer je to izjavio u intervjuu za Hrvatski radio, a rekao i da ne očekuje pad kreditnog rejtinga te da rebalans proračuna zasad nije potreban, a misli da to ni neće biti.

Za visinu PDV-a, pa i na hranu, konstatirao je da je to "nažalost, tako". One koji bi smanjivali PDV, a istovremeno davali obećanja o trošenju iz proračuna, nazvao je bleferima. Ustvrdio je i da su pokrenute reforme poreznog sustava i radnog zakonodavstva, koje je fleksibilnije, "ali ne baš do razine do koje bi svaki bankar htio". U ekonomsko-politički set pitanja spadala su i ona o izgradnji Plomina C na ugljen, zbog čega IDS, koalicijski partner, nagovještava referendum. Milanović je izjavio da je u kampanji sve dogovoreno s IDS-om te da će uskoro otići u Plomin i Labinštinu i razgovarati s građanima i tom strankom.

- Zagreb je puno bliže nuklearki nego što je Pula Plominu, naveo je Milanović.

Nije želio ulaziti u aktualnu polemiku predsjednika Ive Josipovića i čelnika SDSS-a i SNV-a Milorada Pupovca. Tek je ponovio da SDSS nije reketario njegovu Vladu, a kazao je i da je razgovarao i s Josipovićem i s Pupovcem. Nema namjeru ulaziti ni u polemiku s Katoličkom crkvom, koja u zadnje vrijeme zaoštrava retoriku prema Vladi.

- Imamo vrlo kvalitetne, čak srdačne odnose, a neki sustavno pokušavaju izazvati konflikt, u što se neću dati uvući, rekao je Milanović.

Kad je, pak, riječ o hrvatskom članstvu u EU-u, ne vidi zašto bi Slovenija radila probleme u ratifikaciji pristupnog ugovora, primjerice zbog slučaja Ljubljanske banke, jer je hrvatska strana ispunila sve zahtjeve postavljene za članstvo, a "Slovenija neće izmišljati nove uvjete".

- Nema prepreka za članstvo od 1. srpnja 2013. godine, zaključio je premijer i dodao da je "EU sredstvo, neće on riješiti naše probleme po Duhu Svetome". (Piše T. PONOŠ)


Podijeli: Facebook Twiter