Milanovic: Vlada nece mijenjati ZOR ni otpuštati javne službenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada nema namjeru mijenjati Zakon o radu (ZOR) niti otpuštati radnike u javnim službama, zakljuceno je na sastanku premijera Zorana Milanovica sa sindikalnim celnicima održanom u srijedu.

Premijer Milanovic kategoricki nam je rekao da nema razloga za izmjenu ZOR-a, a jedino je sporno pitanje produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora, o cemu cemo nastaviti pregovore, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon sastanka Milanovica i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsica s predsjednicima pet sindikalnih središnjica.

Mrsic je potvrdio da Vlada ne planira otpuštanja u javnim službama vec do ušteda želi doci racionalizacijom sustava kojom ce se ukinuti prekovremeni rad i rad prema ugovoru o djelu.

Što se tice pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora u javnom i državnom sektoru, predstavnici sindikata su naglasili da su spremni na izravne razgovore s nadležnim ministarstvima te da ce napraviti ono što im kaže clanstvo.

Sindikalci su s Milanovicem dogovorili redoviti socijalni dijalog koji ce poceti u petak, 3. veljace, za kada je zakazana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeca na kojoj ce se raspravljati o Vladinim smjernicama za ovogodišnji proracun.

Donošenje odluka i najave raznih odluka bez dogovora sa socijalnim partnerima bile su za sindikalce glavne zamjerke na dosadašnji rad nove Vlade tako da su sa zadovoljstvom prihvatili dogovor da se ubuduce svi kontakti oko gospodarskih i socijalnih pitanja ostvaruju preko ministra Mrsica i njegova ministarstva.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijaševic napomenuo je da sindikati brodogradnje žele sastanak s resornim ministrom o sudbini daljnje privatizacije brodogradilišta, a sindikati realnog sektora sastanke u vezi problema vecine tvrtki iz realnog gospodarstva koje ocekuje borba za ocuvanje svakog radnog mjesta.

Sindikati žele suradnju s Vladom i po pitanju rješavanja nelikvidnosti, što se treba ubrzati eliminacijom 20.000 tvrtki bez zaposlenih, a za to su potrebni ubrzani stecajni postupci s likvidacijom. Takoder predlažu da se taj problem pocne rješavati i uz pomoc multilateralne kompenzacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter