Milanović: Vlada na najvišoj pripravnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zatvaranje i žica neće spasiti Hrvatsku i spriječiti da se događaju stvari poput terorističkih napada u Parizu, ali je Vlada na najvišoj razini pripravnosti, rekao je u subotu premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon napada u Parizu.

"Grozni, koordinirani, očito teroristički napadi čiji počinitelji još nisu poznati potresli su Europu i svijet " i oni su "udar na temeljne ljudske vrijednosti", rekao je premijer te izrazio "tugu i bol i solidarnost s velikom francuskom nacijom, kolijevkom mnogih sloboda i principa na kojima počiva Europa".

"Zatvaranje i žica nas neće spasiti ni spriječiti da se ovakve stvari događaju", rekao je, ali je pritom istaknuo: "Mi smo na najvišoj mogućoj razini spremnosti i pripravnosti da zaštitimo građane".

Premijer je rekao da je razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i da je za podne sazvana sjednica službi kojima je na čelu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Zagreb je u kontaktu sa svim saveznicima i s Croatia Airlinesom kako bi se osigurao trenutačni transfer svih građana iz Pariza koji u ovom trenutku to žele, a zasad nema podataka ima li hrvatskih državljana među 128 žrtava terorističkih napada počinjenih u petak na nekoliko lokacija u Parizu.

Vlada je objavila brojeve telefona na kojima hrvatski građani mogu dobiti informacije o svojoj rodbini u Parizu.

Ti su brojevi 01 4569 964, te u veleposlanstvu u Parizu 00 33 1 5370 02 80, te 0033 78 52 44 533.

Milanović se nada da Zagreb neće morati odstupati od strategije koju u imigrantskoj krizi provodi već dva mjeseca, ali je ponovio da je "prvi zadatak zaštititi sigurnost hrvatskih građana".

"To je naš glavni zadatak, a zatim slijede univerzalne ljudske vrijednosti koje su veće od europskih vrijednosti, zato smo u EU i NATO-u", rekao je.

Na nekoliko novinarskih pitanja kojima se inzistiralo na tome razmišlja li Hrvatska o zatvaranju granica rekao je da u "u ovom trenutku nema jasnih odgovora".

Smatra da se Hrvatska može "zaštititi lakše nego mnogi drugi", jer je "manja zemlja, manje je izložena, manji igrač" i zato što "mi biramo riječi, šaljemo poruke tolerancije, vjerske snošljivosti".

"Budite mirni, budite spokojni, no moramo imati otvorene oči jer svijet u kojem živimo je glup, nasilan", rekao je Milanović i istkanuo da nema "mjesta malodušju i strahu".

Odbacio je povezivanje aktualne imigrantske krize s terorističkim napadima u Parizu i na pitanje što bi se moralo dogoditi da RH zatvori granicu za izbjeglice podsjetio da su se napadi u Parizu prije gotovo godinu dana dogodili dok nije bilo imigrantske krize.

Ponovio je da migranti ulaze kroz Grčku i da se ondje mora rješavati problem. Zasad nema odgovora na to "zašto je napadnuita Francuska i Pariz", rekao je.

Pismo sućuti francuskom predsjedniku

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović poslao je u subotu pismo sućuti predsjedniku Francuske Republike Francoisu Hollandeu u kojemu je osudio "bezuman akt mržnje i nasilja" usmjeren protiv Francuske, objavljeno je iz vlade.

"Duboko sam potresen i šokiran viješću o terorističkim napadima koji su se prošle noći dogodili u Parizu, a u kojima je više od stotinu nevinih ljudi izgubilo živote dok su deseci teško ranjeni i ozlijeđeni", kaže se u Milanovićevoj poruci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter