Milanović: Vargu i Mornara čeka rad u teškim resorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović smijenio je danas dvojicu ministara - zdravlja Rajka Ostojića te znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a umjesto njih Saboru će predložiti Sinišu Vargu te Vedrana Mornara. O svojoj odluci Milanović je izvijestio na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima uoči današnje sjednice Vlade.

Od Siniše Varge i Vedrana Mornara premijer očekuje nastavak refomi i racionalizacije dvaju velikih sustava u kojima su, kako je rekao, obaveze ogromne, novca je malo, a otpori ogromni.

Milanović je rekao da je nakon razgovora s Ostojićem i Milanovićem zaključeno da je u najboljem interesu Vlade i SDP-a da oni pojačaju SDP-ov klub u Saboru. "To je u ovom trenutku optimalno rješenje za stranku i Vladu", rekao je.

Posao koji su radili Ostojić i Jovanović zaslužuje moje poštovanje u zadnje dvije i pol godine, dodao je kazavši kako konkretnih zamjerki na njihov rad nema.

"Ali, radi se o dva katkada i prokleta resora za one koji su im na čelu. Ogromni resori koje je teško mijenjati i godinama su postavljeni na način koji su postavljeni. Novca nikad dovoljno, iz EU-fondova također stiže relativno malo u odnosu na fiksne troškove koje treba osigurati redovito", kazao je.

Ostojić i Jovanović su ljudi iznimnog kapaciteta i karijere, koji nisu slučajno radili taj posao, ali on naprosto čovjeka, političara, strahovito troši, dodao je.

Vargu i Mornara, kaže premijer, očekuje težak zadatak na putu koji je već zacrtan. "Godinu i pol dana prije izbora ne mogu se raditi nikakvi radikalni zaokreti. Nastavak reformi, racionalizacija sustava, očuvanje kvalitetnih stvari koje postoje u sustavu i jedan možda novi duh, što ne znači da ono ranije nije valjalo", kazao je ponovivši da je riječ o užasno teškim resorima.

Vidimo, dodaje Milanović, da su i otpori promjenama ogromni. "I kad su u pitanju neka stečena materijalna prava kao i neke vrijedosti. Sjetimo se samo otpora politikama naše vlade da se u kurikulum i nastavni program uvedu neki programi koji su u EU-u već dugo standard", ističe.

Na svemu tome, dodao je premijer, Jovanović se nesebično izlagao, svi to znamo, i nije mu život bio najugodniji. Milanović je kazao i da neće doći do razdvajanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, o čemu su proteklih dana nagađali pojedini mediji.

Upitan ima li smjena Ostojića veze s tim to je na Predsjedništvu SDP-a bio na suprotnoj strani vezano uz izbacivanje Slavka Linića, Milanović odgovara kako nije primijetio da je Ostojić bio na suprotnoj strani. Ostojić je puno dao SDP-u, ima vrhunsku karijeru i mislim da pitanje nije na pravom tragu, ustvrdio je.

Odbacio je i nagađanja medija da je guverner HNB-a Boris Vujčić trebao postati potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, umjesto Branka Grčića. Kazao je i da je jako zadovoljan Grčićevim radom. Njegov doprinos je ogroman i bit će i dalje, rekao je premijer podsjetivši da je Grčić kao potpredsjednik Vlade, uz gospodarstvo zadužen i za koordinaciju europskih fondova.

"Osoba je s kojom često i blisko surađujem, svakodnevno", dodao je. Jučerašnju izjavu člana predsjedništva SDP-a Zlatka Komadine da bi eventualne smjene u Vladi bile revanšizam, Milanović nije htio komentirati.

Vedran Mornar profesor je na FER-u, a bio je i dekan tog fakulteta. Siniša Varga na čelu je Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i u javnosti se percipira kao veliki oponent Ostojiću.

Osam promjena u Vladi od 2012.

Smjene ministara zdravlja Rajka Ostojića i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića najnovije su promjene u Vladi premijera Zorana Milanovića od 2012. godine.

Bivši ministar financija Slavko Linić bio je šesti ministar koji je 6. svibnja napustio Vladu Zorana Milanovića otkad ju je prije dvije i pol godine potvrdio Hrvatski sabor, ali je dotad bio prvi kojeg je smijenio premijer, za razliku od ostalih koji su sami podnijeli ostavke ili otišli na druge dužnosti.

Prva Milanovićeva ministarska postava doživjela je promjene svega stotinjak dana nakon imenovanja, kada je u travnju 2012. prvi ostavku na dužnost podnio tadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina koji je taj potez obrazložio narušenim zdravljem.

U lipnju iste godine ostavku je podnijela i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy koja je u pismu premijeru tada navela da ostavku podnosi jer je nepromišljenim e-mailom predsjedniku Uprave HŽ Holdinga nanijela političku štetu Vladi. Milanović je tada poručio da mu je žao zbog ostavke, ali je naglasio da je njegova Vlada postavila standarde kojih će se držati.

Sredinom studenog 2012. ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva podnio je i Radimir Čačić nakon što ga je Županijski sud u Kapošvaru osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće 2010. u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe.

Veljko Ostojić, čiju je ostavku na mjesto ministra turizma premijer prihvatio 9. ožujka 2013., izjavio je da je ostavku podnio pod pritiskom izazvanim neutemeljenim optužbama te hajkom velikih razmjera što mu onemogućava da svoju dužnost obavlja na profesionalnoj razini.

Njegova ostavka uslijedila je nakon što su mediji objavili da DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta kraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna, a u čiju je kupnju, urbanizaciju i prodaju uključen ministar Ostojić.

Dužnosti potpredsjednika Vlade razriješen je i Neven Mimica zbog odlaska na dužnost u Europskoj komisiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter