Milanović: Unificirani prag umirovljenja nema smisla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras da se ne slaže da Europska unija odlučuje o pravima država kada će njihovi radnici ići u mirovinu te da unificirani prag umirovljenja od 67 godina nema smisla, komentirajući preporuke Europske komisije da se u Hrvatskoj u mirovinu odlazi sa 67 godina i prije 2030. godine.

- Cijela priča o kasnijem odlasku u mirovinu je besmislena i pokazuje da se EU počinje baviti stvarima kojima se ne bi trebala baviti, rekao je premijer Milanović gostujući u HTV-ovoj emisiji "Javna stvar". Ta priča mora stati i mora biti jasno definirana, te moramo podvući crtu dodao je.

- Ja jesam za EU, ali o ovakvim pitanjima on ne može odlučivati naglasio je Milanović, pojasnivši da prag za mirovinu ne može biti isti za sva zanimanja.

- Unificirani prag od 67 godine ne drži vodu. To je birokratska tema dana, istaknuo je Milanović ocijenivši tu temu "šlagerom koji se u Europi pjeva neko vrijeme".

- Radi se o preporukama, a mi ćemo biti protiv, jer ne može odlazak u mirovinu, kao što preporučuje EU, sa 67 godina biti za sva zanimanja isti. Netko tko radi fizičke poslove od 17. godine radio bi to do 67. godine, dakle 50 godina, kazao je Milanović te dodao da neka zanimanja mogu raditi i duže. Smatra da to pitanje treba ostaviti svakoj državi da radi kako to najbolje zna.

Upitan o prikupljanju potpisa 17 sindikata o referendumu, na kojem bi se građani izjasnili o izdvajanju uslužnih djelatnosti iz javnog sektora premijer Milanović je rekao da mora vidjeti kako je formulirano referendumsko pitanje.

- Obuzet sam drugim poslovima, pa i ovim - racionalizacijom u državnom proračunu rekao je i dodao: "Razumno i racionalno trošenje, ali rezanje po svaku cijenu ne".

- Nismo se odlučili da se sve privatizira, nego da se izdvoji u javnu firmu. Bila bi velika tvrtka, imali bi prava koja im jamči kolektivni ugovor. Ništa se ne bi promijenilo radnicima, a država bi imala uštede, zaključio je Milanović. Podsjetio je da se odustalo od outsourcinga, koji je promijenjen u spin-off model.

Na novinarski upit što misli o izjavama predsjednika sindikata Preporod Željka Stipića da sindikalna akcija ima i potporu nekih ministara Milanović je odgovorio protupitanjem: "Želite li reći da gospodin (Stipić) spletkari?". Napomenuo je da Stipić možda ne govori istinu, naglasivši da više vjeruje ministrima nego sindikalistu.

- Imam povjerenja u sve svoje ministre, kazao je premijer Milanović.

Vezano za pregovora Ine i MOL-a predsjednik Vlade rekao je da se nada da će MOL biti fleksibilniji po pitanju Ine. Vezano za pregovore ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka s predstavnicima MOL-a Milanović je rekao da pregovarački proces ne može komentirati.

Ni presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu nije htio komentirati.

- Nemam komentara jer nisam vidio dokaze. Mogu samo prihvatiti odluku suda, kazao je. Na upit o posljedicama presude Sanaderu, Milanović je kazao da će o tome politički odlučiti birači na idućim izborima, ustvrdivši da ipak tu postoji kolektivna krivnja HDZ-a, a ne kaznena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter