Milanovic ukocen, Jakovcic agresivan, Kosor neuvjerljiva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako strucnjaci za politicku komunikaciju i marketing odavno tvrde da izbore dobiva dojam o politicarima, a ne same vrijednosti za koje se zalažu i poruke koje u kampanji odašilju, domaci izborni kandidati na to se slabo osvrcu. Kako pokazuje dosadašnji tijek predizborne kampanje, stranacki lideri na birace jurišaju prije svega verbalnim napadima i davanjem obecanja. No, i takav stil ostavlja odreden dojam, koji je za naš list analizirala profesorica Ljiljana Buhac, najuglednija hrvatska trenerica komunikacijskih vještina.

Premijerka izgubila kompas


Buhac istice da je, po njezinu sudu, najdojmljivija politicka osoba na sceni dr. Vesna Pusic (HNS): - Prirodna je, nasmijana, moglo bi se reci i simpaticna. Nestalo je krutog profesorskog stava i držanja. Ostavlja dobar dojam u javnosti. Jasno zna što hoce i iz njenih se poruka može zakljuciti da zna o cemu govori, veli trenerica Buhac.

Negativni bodovi, po njoj, idu na racun vladajuce stranke, HDZ-a.

- Što se tice negativnog dojma kod naših politicara, zasigurno prednjace Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Josip ?akic... Agresivni nastupi, kako verbalni tako i neverbalni, ostavljaju dojam osoba koje gube tlo pod nogama, napominje prof. Buhac, posebno analizirajuci predizborne govore i geste premijerke Jadranke Kosor:

"Premijerka je jako zauzeta raznim dogadanjima koji više nemaju smisla. Nije bitna kvantiteta, vec kvaliteta - to ce gradani prosudivati. Pomalo je izgubila kompas i njeni nastupi i izjave granice s dobrim ukusom. Birace zasigurno nece privuci kameni temeljci, galama i poruke bez pokrica te utjerivanje straha. Nastupi joj nisu uvjerljivi, vikanjem pokušava prikriti nedostatak argumenta za izreceno. Govor tijela joj je prijeteci, agresivan i neuskladen s izrecenim. Osim fizickog, postoji i verbalno nasilje, a premijerka koristi vokabular koji ne prilici jednoj dami na premijerskoj funkciji. Nastupi su joj se pretvorili u dernek."





Agresivno ponašanje Buhac detektira i kod drugih lidera HDZ-a: - Vladimir Šeks je osoba koja je uvijek pri vrhu, nikada na vrhu. Zadnji njegovi nastupi su agresivni, ritualni, s neprimjerenim rjecnikom i izjavama. Puno je gestikulacije, pokretom namece svoj stav. Ostavlja dojam osobe pune gnjeva, ljutnje, osvetoljubivosti i nezadovoljstva. Vidljivi su nervoza i velika kolicina stresa.

O glavnom tajniku HDZ-a kaže: - Branko Bacic je kao sveta vodica - niti smrdi, niti miriše. Nastupi su mu mlaki, bez živosti i snage u izrecenom. Neuvjerljiv je.

Razliku izmedu rijeci i djela strucnjakinja primjecuje kod ministra vanjskih poslova. "Gordan Jandrokovic želi ostaviti dojam cvrste i sigurne osobe, no on je sve drugo samo to ne. Nastupi su mu bezlicni, poruke svadljive. Nervozu i nesigurnost odaje piskutav glas, crvenilo u licu, pokreti zaštite i obrane. Nastupi su mu iritantni, bez pokrica, a petrolej boja odijela to još više povecava", kaže Ljiljana Buhac.

Stabilnost je odlika "patrijarha" HDZ-a i predsjednika Sabora: Luka Bebic je osoba koja se ne da uznemiriti. Nastupi su mu u maniri: cemu žurba, sve cemo stici. U zadnje vrijeme jasno pokazuje svoj stav ostavljajuci dojam da se baš ne da uvijek upecati u "tudu" mrežu.

Šefa SDP-a odvesti u kino na komedije


Pod njenim kritickim okom našli su se i celnici oporbe.

- Zoran Milanovic je malo "olabavio" svoje držanje, ali ne dovoljno. Ukocenost bi u potpunosti trebao zamijeniti prirodnim, opuštenijim držanjem. Osmjeh bi mu puno pomogao. Kada se nasmije, djeluje simpaticno i dobro mu stoji. Preporucila bih njegovom timu da ga svaki dan odvede u kino na komedije, da se nauci smijati. Želi li privuci birace kojima u ovakvom izdanju nije simpatican, zasigurno mora poraditi na svom pristupu ljudima, komentira Buhac.

Istarski politicari ostavljaju razlicit dojam. Za Ljiljanu Buhac predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic je "agresivan" i "tip politicara kojega volite ili ne volite, odijevanjem i komunikacijom pokazuje da baš ne uvažava svoje sugovornike i na taj nacin istice svoju superiornost.





- Damir Kajin je osoba koja ostavlja dojam borca. Uvijek u ofenzivi. Vjecni buntovnik. Ne pridaje puno svom izgledu, dodaje trenerica i nastavlja: - Boris Miletic pazi na svoj izgled. Djeluje odmjereno i kulturno. Želi ostaviti dojam sigurne i samouvjerene osobe.

Celnik Ladonje Plinio Cuccurin, kaže Buhac, ostavlja dojam suzdržane osobe. "Nastupi mu nisu uvjerljivi. Nedostaje mu vjerodostojnosti u izrecenom, a i govorom tijela se ograduje od onoga što govori", dodaje Buhac.

HNS-ov dvojac Radimir Cacic - Vesna Pusic znaju, izgleda, dobro baratati komunikacijskim vještinama, ali dojmovi o njima su upecatljivi.

- Radimira Cacica
je dugo pratio epitet bahatosti. Bahatost se ublažila, cemu može biti uzrok i nemili dogadaj s prometnom nesrecom. Postao je suzdržaniji i oprezniji u izjavama i nastupima. Vesna Pusic je prestala biti stroga profesorica koja dijeli lekcije. Izjave su joj odmjerene, držanje prirodno i ima smisla za humor. Milinovica je "natjerala" da recitira i na vrlo spretan nacin gradanima docarala njegov lik, istice naša sugovornica.

Stilovi hrvatskih politicara, dakle, baš kao i njihova politika, ostavljaju razlicite dojmove. Bez obzira na strucno mišljenje o tome tko je najdojmljiviji, odluku o tome donijet ce, uskoro, biraci.

I odijevanjem šalju poruku


Posebnu pozornost politicari pridaju odijevanju jer i time šalju poruku javnosti.

"Gospoda Kosor svojim odijevanjem šalje jasnu poruku moci, novca, superiornosti i dominacije. No odjeca joj ne prati uvijek dogadaje. U kucu siromaštva se baš ne ulazi sa skupom odjecom i nakitom. Milanovic je popravio svoje odijevanje. Zamijenio je polo majice i vjecno prisutne karirane košulje odijelom i dobrim odabirom košulja i hlaca u kontaktu s gradanima. Pomalo u stilu Obame. Vec videno, nije inovativno, ali je za Milanovica novi pristup. I to znaci da je spreman napraviti promjene na sebi", kaže Ljiljana Buhac, najuglednija hrvatska trenerica komunikacijskih vještina.


Podijeli: Facebook Twiter