Milanović ukida Linićeve predstečajne nagodbe!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Institutu predstečajnih nagodbi, kako se čini, istekao je rok trajanja, saznaje Novi list. U Ministarstvu financija polako pripremaju ukidanje te mogućnosti za tvrtke koje se nađu u poteškoćama. Iako je predstečajna nagodba uvedena kao privremena, krizna mjera koja je u kratkom roku trebala pomoći konsolidaciji poduzeća i za koju se od starta znalo da ima ograničen rok trajanja, što su naglašavali i njezini zagovornici, čini se da će se ugasiti i prije nego što je planirano.

Iako nam je više izvora iz Vlade potvrdilo da je samo pitanje dana, najviše tjedana, kad će se to dogoditi, zasad svi nerado govore o tome zašto je tako naglo odlučeno da je predstečajnoj nagodbi istekao rok trajanja.

Kako doznajemo, odluka o tome da se baš sada ugase predstečajne nagodbe nije donesena u Ministarstvu financija, nego u Banskim dvorima, odnosno institutu predstečajne nagodbe presudio je sam premijer Zoran Milanović.

On je, otkrivaju naši sugovornici, za provođenje tog zadatka zadužio potpredsjednika Vlade Branka Grčića, a ne ministra financija Slavka Linića, čije je ministarstvo osmislilo i provodi predstečajne nagodbe.

Sudbina predstečajnih nagodbi očito je zapečaćena, a to ponovno otvara pitanje pozicije ministra financija Slavka Linića u Vladi. Ako se na ovakav način ugasi jedan od njegovih projekta, otvara se dilema ima li uopće premijer Milanović povjerenje u bilo što što radi jedan od njegovih ključnih ministra i koliko još dugo Linić može ostati član Vlade.

Samo godinu i pol nakon što je u Saboru dobio jednoglasnu podršku i vladajućih i oporbe, Linić će doživjeti da njegov zakon o predstečajnoj nagodbi analizira i Šeksovo Antikorupcijsko vijeće, i to u trenutku kad kod premijera stoji lošije od bilo kojeg SDP-ovog ministra. (J. MARIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter