Milanović u Teznu osudio sve zločine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zločini koje su komunističke vlasti počinile na kraju Drugoga svjetskog rata okaljali su "pravednu borbu", a današnja Hrvatska osuđuje sve zločine počinjene u ime bilo koje ideologije, rekli su hrvatski premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko u petak u Teznu kraj Maribora, na mjestu masovne grobnice snaga NDH i civila pobijenih u svibnju 1945.

Dan prije i hrvatska je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović položila vijence i zapalila svijeće u Teznu, kao i u Maclju i Bleiburgu.

"Ovamo sam došao samo zbog ljudi koji su ubijeni na kraju jednog rata. To je tragičan, strašan događaj koji je jednu pravednu borbu okaljao i od toga ne treba bježati niti bježim. Ovdje sam kao predsjednik hrvatske vlade i kao državnik", rekao je Milanović novinarima pošto je položio vijenac u Teznu.

Slovenski izvori procjenjuju da je u masovnoj grobnici, bivšem tenkovskom rovu u šumi kraj Tezna bez suđenja pogubljeno od 15 do 20 tisuća vojnika i civila, većinom Hrvata. Prilikom gradnje autoceste u travnju 1999. pronađena je ta masovna grobnica i u dijelu rova dugačkome 70 metara pronađeni su ostaci 1179 žrtava koji su u srpnju te godine položeni u zajedničku kosturnicu na mariborskome gradskom groblju.

"Ovakva mjesta uvijek izazivaju nelagodu, ali treba ih prihvatiti i od njih ne okretati glavu", rekao je Milanović čija vlada smatra da je pravo mjesto za poklon žrtvama u Teznu, a ne u Bleiburgu u kojem će se u subotu održati komemoracija povodom 70. godišnjice komunističkog pokolja vojnika i civila koji s bježali iz NDH.

HDZ je najavio da će ondje u subotu biti stranačko izaslanstvo na čelu s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom.

Prošlost se ne može promijeniti, ali zbog novih generacija treba osuditi zločine počinjene za bilo koju ideologiju, rekao je predsjednik Sabora Leko.

"Prošlost imamo kakvu imamo, nažalost, i na nju ne možemo utjecati, ne možemo je promijeniti, ali na budućnost i nas i novih generacija možemo utjecati i želimo utjecati na najbolji način. Hrvatska politika i hrvatska država već su osudile sve zločine počinjene u ime bilo koje ideologije", rekao je. "Zato smo i danas ovdje da odamo pijetet žrtvama komunističkog terora", rekao je Leko.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter