Milanović u Špičkovini: Nisu me dobro razumjeli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović nazočio je večeras izvještajnoj konvenciji "Zagorje je važno" krapinsko-zagorskog SDP-a, gdje je objasnio da ga oni koji su ga kritizirali zbog pejorativnog spominjanja Špičkovine i Vukovine nisu shvatili na pravi način.

Premijer je nedavno na konferenciji za novinare kazao da "stručnjaci za finski rat iz Špičkovine ili Vukovine objašnjavaju koliko je bilo mrtvih kao da su ih oni osobno prebrojavali".

- Kad sam spomenuo Špičkovinu, dobio sam puno reakcija. Neki su me poslali k vragu, ali neki su shvatili na onaj način na koji sam želio da se shvati, na pravi način, kazao je premijer večeras delegatima SDP-ove županijske organizacije, požalivši se da mu se takvi nesporazumi često događaju.

- Vi znate dobro koliko mi Zagorje volimo, ali kada ja to kažem, ispast će da neke druge ne volimo, dodao je Milanović.

Podsjetio je da je Hrvatska pred punopravnim članstvom u EU-u, ali i poručio da se time ništa neće promijeniti preko noći, nego da Hrvatsku čeka "prava borba da se dokažemo u tom najzahtjevnijem društvu koje postoji, koje nam je nekada bilo uzor i kojem smo često zavidjeli, misleći da ga ne možemo dosegnuti i da je bolje od nas".

Naglasio je nužnost kvalitetnih projekata "ne zato da bismo se ogrebali za neki euro, već zato da bismo stvorili taj euro, da bismo ga zaslužili i da bi nam bilo bolje".

Podsjetio je da je slovenski parlament danas ratificirao pristupni sporazum Hrvatske EU-u te poručio da su Hrvatska i Slovenija "dvije nacije, ali u mnogočemu jedan svijet".

- Uvjeren sam da će suradnja Hrvatske i Slovenije u EU-u doživjeti svoj povijesni maksimum, kazao je premijer te dodao da "iako smo mali i zajedno nas ima šest i pol milijuna, zajedno možemo bolje artikulirati i osmisliti svoje interese".

Još jednom je izrazio zadovoljstvo što se izbori za Europski parlament odvijaju odvojeno od lokanih, ocijenivši da će političke stranke tako pokazati svoje pravo lice, a članovi biračkih odbora zaraditi koju kunu.

SDP je nazvao modernom strankom koja je progresivna, uporna i dosadna šireći toleranciju te da ljudi znaju što je SDP bio prije 10 i 20 godina, a neki koji imaju častan put i prije 40 godina.

Dodao je i da SDP ima duboki europski identitet, a kandidatima za lokalne dužnosti poručio da je na njima velika odgovornost jer predstavljaju najveću i najčistiju hrvatsku stranku.

SDP-ovci su predsjedniku stranke darovali licitarsko srce, a pokušali su mu darovati i ploču s natpisom "Špičkovina", no to je spriječio protokol. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter