Milanović u službenom posjetu Berlinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel zaželjela je u srijedu u Berlinu dobrodošlicu Hrvatskoj kao 28. članici Europske unije ocijenivši da je Hrvatska na dobrom putu i  obećavši daljnju potporu, dok je hrvatski premijer Zoran Milanović zahvalio Njemačkoj na svemu što je dosad učinila za Hrvatsku i još uvijek čini. 

"Mi se radujemo novom članu Europske unije i nadam se da će Njemačka biti dobar partner na putu koji nije uvijek jednostavan i da ćemo pomoći u savladavanju svih preostalih problema", rekla je Merkel obraćajući se novinarima nakon razgovora s hrvatskim premijerom.

"Razgovarali smo i o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Pred nama je ratifikacijski proces i mi želimo da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane 28. članicom Europske unije. Pred nama su još i izvješća monitoringa, jesenski i proljetni, ali Hrvatska je na dobrom putu i ja sam hrvatskog premijera ohrabrila da i dalje nastavi tim putem", izjavila je njemačka kancelarka.

Merkel je ukazala na mnoge spone koje vežu dvije zemlje posebice istaknuvši hrvatske iseljenike koji žive u Njemačkoj. "200.000 osoba hrvatskog porijekla živi u Njemačkoj. Oni su neka vrsta mosta između domovine i Njemačke. Isto tako imamo i mnogo turista koji se vrlo zadovoljni vraćaju kući nakon što su u Hrvatskoj proveli prelijepi odmor. Njemačka i Hrvatske gaje vrlo dobre odnose, kako političke tako i gospodarske, i mi želimo da se gospodarstvo u Hrvatskoj razvija u dobrom smjeru, rekla je Merkel.

Jedna od tema razgovora bila je i situacija u regiji, a Merkel je posebice ukazala na teško političko stanje u Bosni i Hercegovini. "Hrvatska se trudi izgraditi dobre odnose prema svim svojim susjedima. Mi želimo stabilan razvoj situacije u Bosni i Hercegovini što se međutim pokazuje kao vrlo teško", zaključila je Merkel. Ona je dodala kako su vrata EU, unatoč postojećoj krizi, otvorena za sve zemlje jugoistoka Europe koje budu ispunile uvjete za ulazak u tu europsku integraciju.  

Hrvatski premijer Zoran Milanović zahvalio na svemu što je Njemačka dosad učinila i još uvijek čini za Hrvatsku. "Zahvaljujem se svim njemačkim vladama na onome što su učinile za Hrvatsku, a to nije malo", rekao je Milanović. On je kazao da je s kancelarkom Merkel razgovarao i o predstojećem ratifikacijskom procesu. "Očekujemo i daljnju podršku i ratifikaciju, naravno u skladu s demokratskim procedurama", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer je naglasio kako Hrvatska ima dobra iskustva s njemačkim ulagačima koji bi mogli pomoći u stabilizaciji hrvatskog gospodarstva u sklopu pripreme za Europsku uniju.

"Njemački ulagači su dobrodošli, naročito u području industrije, jer industrija je ono što hrvatskom gospodarstvu, bez obzira na tradiciju koja nije zanemariva, nedostaje. Njemačka ekspertiza, znanje i organizacija su nešto od čega Hrvatska može profitirati i učiti i tako će to ostati još neko vrijeme, istaknuo je hrvatski premijer.

Milanović je naglasio da Hrvatska očekuje njemačku pomoć i nakon ulaska u Europsku uniju. "Očekujemo mnogo od europskih fondova i od kohezijske politike i znamo da je Njemačka i tu stroga jer je u prošlosti imala loša iskustva i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da promijenimo neke obrasce ponašanja tj. da ih unaprijedimo", rekao je hrvatski premijer.

On je istodobno dodao da hrvatskim građanima treba objasniti da u Europsku uniju ulazimo kako bismo imali i koristi. "Nažalost vrijeme entuzijazma je prošlo. Hrvatska ulazi u Europsku uniju u trenutku najveće krize i tu je uloga zemalja kao što je Njemačka presudna", zaključio je hrvatski premijer.

Nakon razgovora u Kancelarskom uredu, hrvatski premijer, koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Berlinu, trebao bi posjetiti sajam prometne tehnologije Innotrans na kojem izlaže i nekoliko hrvatskih tvrtki, između ostalih i Končar i Đuro Đaković. Tijekom posjeta sajmu, hrvatski premijer bi se trebao susresti i s predsjednikom Odbora njemačkog gospodarstva za istočnu Europu Eckhardom Cordesom.

Milanović bi nakon toga trebao održati predavanje u sjedištu zaklade Friedrich Ebert na temu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter