Milanović u posjetu Hrvatima u Pittsburghu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović boravio je u četvrtak navečer u Pittsburghu gdje se sastao s članovima Hrvatske bratske zajednice čestitavši tom prigodom predsjedniku te udruge Bernardu Luketichu na održanju i promociji hrvatske kulture i naslijeđa u Sjedinjenim Državama.

Hrvatska je mala država sa samo četiri i pol milijuna stanovnika i zbog toga se mora profilirati i pronaći svoje jake strane i prednosti rekao je Milanović te dodao da u Pittsburgh nije došao da bi iseljenike pozvao da dođu u Hrvatsku sa svojim novcem, jer su tu priču čuli već puno puta.

"Neću vam ovdje govoriti o politici i političkoj opredijeljenosti moje vlade jer nisam došao po vaše glasove. I to predstavlja određenu razliku između nas i svih drugih, koje poštujem, no kad putujem u inozemstvo, ovdje ili u Bosnu i Hercegovinu jer i to je inozemstvo, ne dolazim po glasove. Dolazim razgovarati, u BiH dolazimo pomoći, vi ovdje ne trebate pomoć, znate sve što treba. Čestitam vam još jednom", rekao je premijer Milanović.

Hrvatska bratska zajednica najstarija je i najveća organizacija Hrvata u sjevernoj Americi, osnovana još 1894. godine pod imenom Hrvatska zajednica ujedinjenih država. Posebno je poznata po njegovanju kulture i tradicije s naglaskom na tradicionalne grupe s tamburicama. Zoran Milanović zato je rekao kako su veze HBZ-a s Hrvatskom neprekinute upravo i kroz taj instrument.

"U Hrvatskoj se često čuju gusle, a onda pucaju kubure. Tamo gdje je tamburica, tamo je mirno, umjereno", zaključio je Milanović koji će danas u ime Hrvatske održati govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter