Milanovic: Trebamo i rast i štednju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski premijer Zoran Milanovic izjavio je u srijedu u Bruxellesu da ne postoji dvojba izmedu rasta i štednje, odnosno da je potrebno osigurati održiv rast koji istodobno ne gura zemlju u dužnicku krizu te naci kompromis izmedu dva pristupa.

"Vidjeli smo da su mnoge zemlje stale sa zaduživanjem, ali je izostao rast, a bez rasta nema investicija. Istodobno, investitori traže financijsku stabilnost i minimalne deficite, ali onda nema rasta i oni opet nisu zadovoljni. Tu imamo zatvoreni krug koji moramo otvoriti", rekao je Milanovic po dolasku na sastanak europskih celnika iz redova socijalistickih i socijaldemokratskih stranaka. Rijec je o tradicionalnim sastancima europskih politickih skupina uoci svakog summita EU-a. U srijedu navecer pocinje neformalni summit na kojemu je glavna tema gospodarski rast i zapošljavanje.

Upitan cijem je modelu skloniji, onome njemacke kancelarke Angele Merkel, koja više inzistira na štednji, ili onome novoga francuskog predsjednika Françoisa Hollandea, koji traži da se osigura rast, Milanovic je rekao da to ne "stavlja na osobnu razinu".

"Nas jedino zanima održiv rast, novcem koji Europa ima i idejama koje mi imamo", rekao je Milanovic.

"Hrvatska u ovom trenutku i štedi i razvija se, a rast koji imamo nas ne zadovoljava. Želim više za Hrvatsku. Cijela Europa stagnira, svi stoje, prema tome ovo je zajednicka prica u kojoj cemo pozorno slušati ideje velikih država i onda odrediti svoj stav", rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje hoce li ustrajati na promjeni kolektivnih ugovora, premijer Milanovic je rekao da ocekuje razumne sugovornike o tome pitanju. "Hrvatska je zadržala skoro sva radna mjesta u javnom sektoru, državnoj upravi i javnim poduzecima, koja uopce nisu restrukturirana. Hrvatska je potpisala niz kolektivnih ugovora koji nas opterecuju. Dakle, mi želimo sacuvati radna mjesta, skoro sva ako je moguce, sacuvati razinu placa i kada to pogledamo to je vec strašno puno, mnoge od europskih država su išle ispod toga", kazao je hrvatski premijer.

Dodao je da su prava koja idu iznad toga, dodaci, božicnice, "uspomene iz nekih ljepših vremena": "Bitno je raditi i primati placu. Vjerujem i ocekujem razumne sugovornike. Nemojmo ici na galamu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter