Milanovic: Treba raspisati izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic izjavio je danas da bi u kratkom roku trebalo raspisati parlamentarne izbore i odrediti tocan datum njihova održavanja. Na upit da komentira sve cešce prosvjede gradana te može li odredivanje datuma prijevremenih izbora maknuti gradane s ulica, Milanovic je rekao da bi "u kratkom roku trebalo raspisati parlamentarne izbore" te da se politika vodi svugdje, pa i na ulicama, ali prije svega u institucijama.

"Ljudi su frustrirani, nezadovoljni, neki su i bijesni. Prosvjedi koji su vezani uz branitelja Tihomira Purdu izraz su jednog drugog opravdanog revolta jer je vlast tu potpuno zakazala", rekao je Milanovic novinarima prije današnjeg skupa SDP-a u ?akovu.

Na pitanje podržava li današnje i nedavne prosvjede, te stoji li možda SDP iza nekih od tih prosvjeda, predsjednik SDP-a je odgovorio da "podržavaju pravo gradana da mirno i na javnim mjestima izražavaju svoj stav i svoje nezadovoljstvo".

Zamoljen da komentira izjavu premijerke Kosor da prosvjedi štete Hrvatskoj na putu u Europsku uniju, kazao je da su prosvjedi u Hrvatskoj puno nižeg intenziteta nego u mnogim državama, clanicama EU-a, primjerice Grckoj, Njemackoj ili Velikoj Britaniji.

"Prosvjedovanje je normalna stvar i na to se treba naviknuti. Nadam se da kod nas nece biti nasilnih prosvjeda, ali nikakvi prosvjedi nisu prijetnja ulasku Hrvatske u Europsku uniju", ocijenio je Milanovic.

Dodao je da svaka demokratski izabrana vlast ima pravo trajati do kraja mandata, ali, rekao je, "ova je situacija ocito jako teška, i vlasti je ocito izmakla iz kontrole", te bi stoga bilo mudro odrediti datum prijevremenih izbora.

Na upit je li Hrvatska ucinila sve u slucaju Purda, Milanovic je ustvrdio da hrvatska tijela nisu ucinila ništa, jer je Purdu trebalo ispitati još 2007. godine. "Vlast HDZ-a od 2007. godine u tome slucaju nije napravila ništa, i to je njezin najveci grijeh. Ne kažem da su to napravili namjerno, ali su pokazali krajnji nemar i nesposobnost", ocijenio je Milanovic.


Podijeli: Facebook Twiter