Milanovic: Šume, vode i JANAF ne prodajemo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Zorana Milanovica bez velikog stresa odradila je svoje prvo aktualno prijepodne u Saboru. Doduše, promukli premijer malo se mucio u svojim odgovorima na zastupnicka pitanja, ali nije to bilo nikakvo rešetanje, premda su HDZ-ovci uložili odredeni trud da bi pokazali da namjeravaju biti cvrsta opozicija.

Premijer Milanovic naglasio je da je Croatia osiguranje tržišna kategorija te da JANAF treba ostati u vlasništvu države.

- Croatia osiguranje je tržišna kategorija i toj tvrtki trebaju milijuni eura dokapitalizacije, ustvrdio je Milanovic odgovarajuci na pitanje o strateškim nacionalnim interesima.

- Znamo dobro što je strateški nacionalni interes, a što je tržište, odgovorio je premijer Milanovic Branku Vukšicu (Hrvatski laburisti) koji ga je medu ostalim pitao i o sudbini Hrvatskih šuma, hidrocentrala, autocesta te Hrvatske poštanske banke.

- Šume i vode, njima se gospodari, a ne prodaje ih se, ustvrdio je Milanovic. Kada je rijec o proizvodnji elektricne energije, Milanovic je naglasio da sustav i prijenos treba cuvati dodavši takoder da ce se elektrane, koje ce se u buducnosti graditi, graditi po razlicitim modelima.

Razgovori o prošlosti

Zastupnici Kukuriku koalicije odustali su u srijedu od postavljanja pitanja na aktualnom prijepodnevu, iskocio je jedino autonomni Damir Kajin.

Kako neslužbeno doznajemo, u Klubu zastupnika SDP-a pripremili su 15 pitanja, ali ih je predsjednik stranke stopirao ne želeci "ulizivacka i ona pitanja u kojima se potice besplodno kritiziranje ministara iz prošle Vlade".

Nenad Stazic je u ime SDP-a objasnio u sabornici zašto njegove kolege nece sudjelovati u aktualnom prijepodnevu. Ministre koji su tek ušli u svoje urede, rekao je, mogu samo pitati je li tocno da su im prethodnici ostavili dubioze u resorima, a to bi bio "razgovor o prošlosti".

- Mogli bismo i postaviti svih 15 pitanja premijeru, kako se radilo zadnjih osam godina, o tome je li tocno da na svijetu nikada nije bilo pametnije i poštenije Vlade, ismijavao je Stazic praksu HDZ-ovih zastupnika iz prošlih saziva naglašavajuci da oni nece postavljati narucena pitanja smišljena da se velica Vlada. Zastupnici HNS-a i HSU-a bili su prijavljeni za pitanja, ali su slijedili primjer partnera iz SDP-a.

Od HDZ-ovaca najviše je pažnje privukla Suncana Glavak koja je bila zadnja na redu. Ustvrdila je da je moral u SDP-u na najnižoj razini, ali da se i dalje pozivaju na cast i poštenje, makar je na njihovoj listi u Sabor ušao Mario Mohoric koji ceka sudenje zbog povrede službene dužnosti nacelnika Goricana.

Milanovic joj je odgovorio da se Mohorica ne tereti za kazneno djelo za koje je nadležan USKOK, "u slucaju cega bih drugacije razmišljao".

Paljenje iskre

Po završetku aktualnog prijepodneva Milanovic je prišao Jadranki Kosor, ustvrdila je bivša premijerka, i rekao joj: "To je zadnji put".

- Ocito ne razumije da je sada u drugoj poziciji, da mora odgovoriti i na krajnje neugodno pitanje. Podsjetila sam ga na vrijeme kad sam ja odgovarala na zastupnicka pitanja cijele opozicije i kad me se ponižavalo i vrijedalo, izjavila je Jadranka Kosor novinarima.

Desetak minuta nakon nje Milanovic je priznao novinarima da je prigovorio predsjednici HDZ-a jer misli da to nije dobro.

- Pokušavam aludirati da se Sabor ne pretvori u forum za prejudiciranje kaznenih djela. Ta vrsta predbacivanja obicno zapali iskru, to nije potrebno niti je posao Sabora, kazao je predsjednik Vlade.

Milanovic je u srijedu konacno potvrdio da ce Vlada povecati PDV jer nažalost u ovom trenutku nemamo izbora i uvesti porez na imovinu zato što ga imaju sve države.

- Nije moguce da ljudi koji imaju puno ne placaju porez na tu imovinu, upozorio je Milanovic.

Opce i pojedinacno

Davorin Mlakar (HDZ) pitao je jesu li promjene zakona koje omogucuju da župana naslijedi njegov zamjenik nacin na koji ce ova Vlada voditi Hrvatsku. Milanovic je opovrgnuo da se radi o "prilagodavanju zakona pojedincu" te ustvrdio da izmjene ne iskrivljava volja gradana.

- Ona je ucinjena da gradani ne bi morali dva puta izlaziti na izbore u godinu dana. Radi se o jedinici lokalne samouprave u kojoj je naša koalicija neposredno prije izmjena zakona ostvarila ogroman rezultat. Da smo sazivali izbore, prigovor bi bio da pogodujemo svojim ljudima i radimo trošak, rekao je Milanovic.

Mlakar je rekao da je Vlada žrtvovala opce principe za pojedinacne interese nekih koji su trebali obnašati dužnosti.

- Ovo pitanje nije usporedivo sa situacijom u SAD-u. Ovo je pitanje povjerenja u rezultate izbora i u ono što je po zakonu u vrijeme izbora bilo moguce i poznato biracima, rekao je Mlakar.


Podijeli: Facebook Twiter