Milanović: Stranke desnice šire mržnju i strah

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osudio je sukob mladih Hrvata i pravoslavnih bogoslova u Kistanjama.

- Znamo tko stoji iza tog incidenta, a sada podmuklo šuti. Mržnju i ovu vrstu straha ne dopuštamo, poručio je Milanović.

Premijer je kazao kako se "ozbiljne stvari događaju u Hrvatskoj". 

- Stranke desnice, u nesposobnosti da bilo što drugo artikuliraju, mržnju, čistu destiliranu mržnju prema drugima. Prema onima koji su "gosti", koji nisu građani, ocijenio je premijer. 

- Idu izbori za Europski parlament i motivacijska kampanja HDZ-a već daje svoje prve rezultate, oni se mjere hemoglobinom, napadnuti su jučer bogoslovi iz manastira Krka. Napadnuta su djeca, napala su ih djeca, koji su jučer u Dnevniku 3 HTV-a nazvani, prigodno korektno - Janjevci. To je rječnik kojim se služi HTV. Ne malodobne osobe hrvatske nacionalnosti, nego Janjevci. Zašto se onda čudimo tome, kaže premijer. 

A zatim se opet osvrnuo na istupe predsjednice HSP-a dr. Ante Starčević Ruže Tomašić.

- Dva dana prije toga osoba s liste HDZ-a za Europski parlament, eurofob koji nas uči tko je gost u Hrvatskoj. Evo, prvi "gosti" su dobili po leđima i po nosu. Nastavlja svoju sramotnu odiseju i pred očima hrvatske javnosti i voditeljice na HTV-u proziva saborskog zastupnika, svojeg kolegu Vojislava Stanimirovića da je četnik i da je osobno ljude slao na Ovčaru. I nikome ništa. To je postalo normalno u Hrvatskoj, kazao je Milanović, dodajući kako se daje prostor eurofobu koji je počinio veći zločin nego "nogometni prekupac", i da nitko ni ne trepne na to, već se mediji sljedećeg dana bave izjavom predsjednika Vlade o tome je li bio građanski rat ili nije. 

- Tu temu je, inače, otvorila jedna druga televizija i od toga dan kasnije odustala i pustila cijeli prilog, priznajući da su pogriješili, primijetio je, prozivajući medije da se bave sporednim, a ne važnim temama.

Milanović je danas dao izjavu novinarima, kako je sam kazao, unatoč preporukama svojih medijskih savjetnika i spin doktora da to ne čini. (Z. CRNČEC/Novi list)

Karamarko: Treba vidjeti je li napad bio međunacionalno motiviran

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da zadnje šovinističke izjave i incident u Kistanjama, koliko god bili neprihvatljivi,
nisu teme kojima bi se trebala baviti Vlada.

- Milanović je izgubio kompas. On je u sukobu sa svima, sa sindikatima, poslodavcima, oporbom i novinarima. Ali, i sa samim sobom i činjenicama o Domovinskom ratu. Žalosna je njegova izjava o građanskom ratu u Hrvatskoj. Nikome to nije palo na pamet reći jer jedina je točna definicija
- velikosrpska agresija, rekao je Karamarko. Smatra da je premijer već trebao podnijeti ostavku, ali ne zbog " glupih izjava", nego zato što "ne zna izvući Hrvatsku iz gospodarskih problema". Naglasio je da se napad, poput onog u Kistanjama, ne smije događati u suvremenoj Hrvatskoj, ali "ipak treba vidjeti je li taj sukob bio međunacionalno motiviran". (D. C./NL)

Jakovčić: Širenje mržnje zamagljivanje problema

Na pitanje dijeli li premijerov stav da desnica širi mržnju, kazao je da je definitivno siguran da se HDZ politikom i retorikom s kojom želi izaći na izbore smije svemu što se treba dogoditi u ovoj zemlji, a to je rast gospodarstva". 

"Širenje mržnje dolazi na neki način, i to na ružan način, ali sve to je zamagljivanje problema u ovoj zemlji. Sjednimo zajedno, zasučimo rukave i počnimo rješavati probleme", poručio je Jakovčić. (Z. C./NL)

HRT: Premijerov istup pritisak na neovisnost medija

"Istup premijera Milanovića HRT doživljava kao nedopustiv pritisak na neovisnost medija. HRT ne bježi od vlastitih pogrešaka no ovakve poruke s pozicije premijera upućene medijima smatra potpuno neprimjerenima", stoji u reakciji Odjela za odnose s javnošću javne televizije. S Prisavlja nije bilo daljnjih službenih reakcija, ni pojašnjenja.

Potpredsjednica HND-a Ana Raić Knežević, pak, kaže kako ne odobrava "napad" premijera na medije, tim više što je to učinio na izvanrednoj konferenciji za
novinare.

- Činjenica je da i aktualna Vlada, kao i one prethodne odgađa sređivanje medijskog zakonodavstva, čime utječe na derogaciju medijskog prostora što im se sada obilo o glavu, kazala je Raić-Knežević, koja upozorava i na odgovornost novinarske struke. (J. K.)
 


Podijeli: Facebook Twiter