Milanovic: Spreman sam platiti politicku cijenu reformi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskoj se nece dogoditi sudbina Grcke ili Portugala, ali moramo se promijeniti i biti manje ovisni o trendovima u Europi, izjavio je u petak u Bukureštu hrvatski premijer Zoran Milanovic i dodao da je za tu promjenu gospodarskog smjera spreman platiti politicku cijenu.

"Ne bojim se za hrvatsku opstojnost u ekonomskom smislu, ne bojim se da bi se moglo dogoditi nešto što se dogada u nekim državama na jugu Europe. Imamo dosta stabilan bankarski sustav, ali to nije dovoljno", rekao je Milanovic u obracanju hrvatskim novinarima na marginama konferencije skupine "Prijatelji kohezije".

Dodao je da se u Hrvatskoj proteklih godina previše trošilo i rasipalo te da društvo nije bilo kompaktno i solidarno. "Te stvari cemo morati mijenjati. Koliko ce to politicki koštati moju koaliciju ne znam, ali vjerujem da je to u hrvatskom interesu i spreman sam platiti cijenu", istaknuo je Milanovic.

Premijer smatra da hrvatsko gospodarstvo previše ovisi o gospodarskim kretanjima u Europi, da o stanju susjednih ekonomija ovisi hrvatski izvoz i broj dolazaka stranih turista te istice da se to mora promijeniti. "Ne možemo od godine do godine živjeti na nacin da gledamo hoce li nam doci 5.000 manje ili više gostiju iz Bavarske ili Slovenije", rekao je.

Milanovic vjeruje da iduce godine dolaze bolji dani za hrvatsko gospodarstvo, što jako ovisi o trendovima u EU-u gdje, rekao je, vecina država kao i Hrvatska bilježi gospodarski pad.

"Kad se EU malo smiri, kad stvari krenu na bolje Hrvatska ce uhvatiti neki zalet. Ali to opet nece biti u skladu s našim ocekivanjima da se mi promijenimo. U EU-u može biti polet, ali ako Hrvatska ostane kakva je bila do sada, ona od toga nece imati previše koristi", naglasio je Milanovic.

Premijer ocekuje tešku 2013., ali vjeruje u sposobnost svojih ministara. "Ova godina ce biti teška, vjerujemo da cemo ostati iznad vode, vjerujem u našu upornost, talent, ali prije svega vjerujem u sustav", istaknuo je predsjednik vlade.

Komentirajuci pad rejtinga Hrvatske kod agencije Moody's, Milanovic je rekao da je u takvoj situaciji vecina europskih država i da je gospodarski rast jedina pretpostavka za rastuci rejting.

Hrvatski premijer sudjelovao je u Bukureštu na konferenciji premijera i drugih visokih dužnosnika iz 16 clanica EU-a okupljenih u skupinu "Prijatelji kohezije", manje razvijenih zemalja koje traže da Unija i nakon 2014. nastavi "odgovorno" financirati njihove specificne potrebe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter