Milanović smijenio istarske SDP-ovce zbog IDS-a, Bernardiću HDZ u Umagu ne smeta?

Bez prodaje stanova nema oporavka građevinskog sektora (M. ANGELINI)
Bez prodaje stanova nema oporavka građevinskog sektora (M. ANGELINI)

Odluka o suradnji vijećnika SDP-a i HDZ-a u umaškom Gradskom vijeću, formiranju zajedničke većine i izboru čelnika istarskog HDZ-a Jurice Šiljega za predsjednika Vijeća nije baš dobro „legla“ svima unutar najjače hrvatske oporbene stanke SDP-a. Na prošlotjednoj sjednici Glavnog odbora stranke Mirando Mrsić i još neki članovi otvorili su pitanje situacije u Umagu, međutim o suradnji SDP-a s HDZ-om u tom gradu nije se službeno raspravljalo. Razlog je što bi prema stranačkom statutu takvu raspravu trebala inicirati županijska organizacija SDP-a Istre a čelnik županijske organizacije stranke od lani je upravo umaški gradonačelnik Vili Bassanese čovjek koji se, iako sam tvrdi da nije sudjelovao u razgovorima o formiranju većine, može smatrati jednim od političkih arhitekata te po mnogima sporne suradnje.

Zanimljivo je da je na istoj sjednici Glavnog odbora SDP-a, na prijedlog nadležnih županijskih organizacija, donijeta odluka o raspuštanju stranačkih organizacija u Karlovcu i Novom Zagrebu Zapad od kojih je zagrebački ogranak raspušten upravo zbog „za SDP neprihvatljivog koaliranja“ u ovom slučaju sa strankom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Što se situacije u Umagu tiče središnjica se, bar zasad, odlučila pozivanjem na statut i čekanjem na to da Bassanese uputi vlastitu odluku na razmatranje stranačkim tijelima, ograditi od zauzimanja službenog stava.

Bez razumijevanja

Takva je pozicija i potpredsjednika stranke s ovih prostora Peđe Grbina koji je na naš upit da komentira situaciju u Umagu kazao kako su za komentar o toj lokalnoj suradnji nadležni predsjednik gradske organizacije SDP-a Mirko Grgić i predsjednik Županijske organizacije Bassanese. No, nije se teško prisjetiti da prije nepunih pet godina središnjica stranke i tadašnji predsjednik Zoran Milanović nisu imali toliko razumjevanja za autonomiju u odlučivanju gradskih i županijske organizacije na ovim prostorima. Naime, u studenom 2012. godine, formalno zbog „pasivnosti“, a zapravo zbog najave nastavka koalicije s IDS-om, predsjedništvo stranke raspustilo je tijela Gradske organizacije SDP-a Pule i tijela Županijske organizacije SDP-a Istarske županije, te imenovalo povjerenike.

Tadašnji predsjednik pulskog SDP-a Denis Martinčić zbog potpisivanja koalicije s pulskim IDS-om isključen je iz stranke, a član SDP-a više nije niti tada smjenjeni predsjednik Županijske organizacije Dino Kozlevac.

Drugi pak potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, komentirajući za Glas Istre najnoviju suradnju u Umagu, kazao nam da je javna tajna da je središnjica svojedobno teško zgriješila prema SDP-u Istre.

- Na to sam upozoravao no u predsjedništvu tad baš i nije bilo puno razumijevanja za ono što govorim i rezultati tih pogrešaka danas se jasno osjećaju, kaže Komadina. Premda ideologija, kazao je, nije tema od presudne važnosti za vođenje politike na lokalnoj razini, blisku suradnja čelnika županijskih organizacija SDP-a i HDZ-a Komadina ipak smatra neobičnom i drži da bi županijska organizacija stranke tu odluku morala raspraviti. „Slažem se da obnašati vlast znači biti spreman preuzeti odgovornost, ali mislim da su i SDP i IDS u Umagu trebali učiniti dodatne napore i poneki kompromis te se dogovoriti. Radi se o glasovima birača s iste strane političkog spektra i vjerujem da je većini onih koji su dali povjerenje SDP-u suradnja s IDS-om puno bliža od one s HDZ-om“ – kaže Komadina.

Nema hrabrosti

Slučaj Umag odjeknuo je i među istarskim SDP-ovcima, a na muk županijskih čelnika stranke odlučio se javno reagirati Serđo Popović, član Glavnog odbora Foruma mladih SDP-a, ujedno i predsjednik SDP-a Vrsara i stranačkog Foruma mladih za Istarsku županiju. 

- Na žalost očito je da nitko u stranci nema hrabrosti preuzeti odgovornost za ovo što se dešava u Umagu. Primjenjuju se dvostruka mjerila jer Glavni odbor je raspustio organizaciju u Novom Zagrebu zbog suradnje s Bandićem, u lipnju je bez inicijative tamošnje županijske organizacije raspušten gradski odbor u Splitu, tako da nema nikakvog razloga ni zapreke da čelništvo stranke ne raspravi i suradnju s HDZ-om u Umagu – kaže Popović.

Popović je na internoj internetskoj grupi na kojoj članovi SDP-a razmjenjuju svoja razmišljanja povodom situacije u Umagu prozvao predsjednika stranke Davora Bernardića zbog izostanka reakcije na slučaj Umag napisavši da „nakon izbora na mjesto predsjednika SDP-a mora biti spreman preuzeti odgovornost i donositi odluke“.

Vlastiti interes

- Mislim da je koalicija SDP-a i HDZ-a u Istri katastrofa. Držim da Bassanese, ako se već odlučio biti akter takve suradnje, mora dati ostavku na mjesto predsjednika SDP-a Istre pa onda može surađivati s kim želi. Možemo mi naglabati o interesu građana i koječemu drugom, ali jasno je da se radi o politici iz vlastitog interesa - kaže Popović dodajući kako je van svake pameti da prvi čovjek SDP-a Istre surađuje s HDZ-om. „Nakon svega što istarski SDP u proteklih nekoliko godina prošao s centralom u Zagrebu, držim da je ovaj njegov potez na duže vrijeme zadnji čavao u lijesu stranke na ovim prostorima, dodaje.

Na spomenutoj internetskoj grupi koja imao oko tri tisuće članova, Popović je proveo anketu, a većina od gotovo 80 posto onih koji su sudjelovali u njoj smatra da je suradnja neprihvatljiva i da bi umaški SDP zbog nje morao snositi posljedice.

- Neobično je da se o Umagu nisu oglasili niti potpredsjednici istarskog SDP-a Denis Kontošić i Dalibor Macan. O takvim bi stvarima potpredsjednici morali imati stav te ih stoga obojicu pozivam da ga iznesu – kaže Popović dodajući da je bitno da se o Umagu svi očituje, ali i da je jedini koji može i mora riješiti spornu situaciju sam predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Odluka i odgovornost je direktno i isključivo na njemu, a on je nažalost izbjegava preuzeti, zaključuje Popović.

IDS o izjavama Vilija Bassanesea

Nakon razgovara s čelnikom istarskog SDP-a i gradonačelnikom Umaga Vilijom Bassaneseom u našem listu reagirao je umaški IDS.

- Ograđujemo se od svega što je gradonačelnik Bassanese izjavio na naš račun i na račun našeg predsjednika Daglasa Korace. Naš stav nikada nije bio rušiti proračun, niti smo to tražili od ostalih političkih stranaka u Gradu Umagu. Jasno je da Bassanese raznim makinacijama pokušava opravdati koaliciju SDP-a s HDZ-om. Pozvali smo SDP na pregovore kako bi dogovorili realizaciju projekata iz našeg programa i detalje oko konstituiranja gradskog vijeća. SDP ima gradonačelnika i ostvarivanje političke ravnoteže s IDS-ovim predsjednikom vijeća bila bi dobra za grad. Ni u jednom trenutku pregovora nismo izašli s imenom svog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, pa je nejasno na temelju čega Bassanese, koji nije ni sudjelovao u pregovorima, tvrdi da smo inzistirali da to bude Koraca. SDP je prihvatio naše točke programa i imao uvjet da Koraca ne bude predsjednik vijeća. U pregovorima se Koraca osobno izjasnio da mu nije prioritet biti predsjednik Vijeća, već realizacija projekata i ciljeva iz IDS-ova programa. Pregovaračkom timu SDP-a jasno smo rekli da prihvaćamo sve njihove uvjete, međutim oni su se odlučili na koaliciju s HDZ-om i mi to poštujemo. Iz izjava gradonačelnika jasno je da je razlog tome njegov osobni animozitet prema Koraci. To je njihovo pravo, ali nećemo prihvatiti kukavičke pokušaje opravdavanja takve odluke napadima na IDS i na Koracu osobno. Bassanese je svoju političku karijeru obilježio raznim izbornim makinacijama i prevrtanjima a tu je politiku očito nastavio. Mislim da je vrijeme da se SDP ogradi od njegovih osobnih interesa i stavova koji su ih doveli do sklapanja koalicije s HDZ-om i ostvarivanja svega četiri mandata u vijeću, stoji u reagiranju IDS-a Umaga. (Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter