Milanović: Smanjujemo plaće državnih dužnosnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović najavio je danas da će Vlada rebalansom proračuna smanjiti plaće državnih dužnosnika, pa tako i ministara u Vladi, no neće se dirati mirovine.

- Mi živimo svi ovdje (u Vladi) od plaća koje su više od prosjeka. To ćemo smanjiti rebalansom proračuna. Ali nećemo podleći najnižem populizmu, rekao je Milanović te je dodao da Vlada to radi zato što država nema novca. "Moramo se odrediti, što nam je bitno, što je najbitnije, što je sveto te se ne dira", kaže premijer.

- U ovom trenutku odlučili smo se da mirovine koje su mizerne i male ne diramo. Nećemo dovoditi u pitanje njihov iznos ni indeksaciju, rekao je.

I tu postoji, nastavio je, prostor za uštede, a bilo je i takvih prijedloga, no oni, naglasio je, nisu došli iz Vlade već izvana.

- Da pitate ljude koji nam dijele savjete, to bi se sve riješilo rezovima u roku dva sata, ali to sve ima svoju cijenu - ne političku nego socijalnu i emocionalnu, rekao je. Država će, poručio je, štititi one koji su najslabiji i koji si ne mogu pomoći.

- To su danas i umirovljenici i ljudi koji žive u Čičkoj Poljani i selima u Lonjskom polju, oko retencija, odvodnih kanala, istaknuo je.

U svom uvodnom obraćanju premijer se osvrnuo i na poplave koje su ugrozile stanovništvo, te rekao kako treba, nakon što sve prođe i slegnu se emocije, vidjeti kako pomoći poplavljenim područjima, ali i državi, kako se to ne bi ponavljalo. Istaknuo je da država ne može financirati sve, jer je u nekim slučajevima priroda jača.

Naglašava pritom da Vlada putem Hrvatskih voda ulaže milijune kuna u sustav zaštite od poplava, ali ne može svakoga i sve zaštititi.

Ministrima automobili srednje klase

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila odluku o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila i drugih pogodnosti kojima je ministrima propisala pravo korištenja automobila srednje klase.

Prema danas prihvaćenim izmjenama, potpredsjednik Vlade može koristiti službeni osobni automobil gornje srednje klase, s osobnim službenim vozačem 24 sata dnevno. Ministri i državni dužnosnici druge skupine mogu pak koristiti službeni osobni automobil srednje klase, također s osobnim službenim vozačem 24 sata dnevno.

Državnim dužnosnicima koji imaju status štićene osobe pripada pravo korištenja osobnog automobila koji im je dodijeljen prema posebnim propisima. Što se tiče državnih službenika "trećeg ešalona", oni imaju pravo na korištenje službenog osobnog automobila isključivo za službene potrebe.

Premijer Zoran Milanović na današnjoj je sjednici Vlade u tri navrata komentirao problematiku nabavke i korištenja službenih automobila, a sve nakon afere koja je posljednjih dana snažno odjeknula u javnosti zbog nabavke 1.580 automobila za potrebe države, među kojima su i vrlo skupi.

Nazvavši slučaj "sagom o automobilima", premijer je na početku sjednice rekao da je Vlada možda mogla i ranije reagirati, ali da je djelovala u dobroj vjeri i pomalo naivno.

Kazao je kako ne zamjera nikome ništa, ali i da Vlada neće dopustiti da se priča svede na izjednačavanje "onih koji su pustošili i pljačkali državu i vozili aute doma te onih koji se takvim autima, i to onima niže klase od prethodnih, normalno voze."

- Lekcije od onih koji su sustav koristili za pljačku i osobno bogaćenje, punjenje kofera svoje stranke, naprosto to izjednačavanje za mene ne postoji i neće postojati, poručio je.

Potom je prilikom izglasavanja promjena pravila o korištenju automobila pozvao ministre da žive normalan život i stvari koje se ne mogu regulirati općim propisima osjete sami kao i da se "ne daju stjerati u mišju rupu histerijom i galamom." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter