Milanović: Sigurnost nije ugrožena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godina 2013. počela je burno, žestoko, uz ekspolozivne naprave. Apsolutne sigurnosti nema, ali Zagreb i Hrvatska ostaju sigurni grad i država, u kojima se živi sigurno, otvoreno i kvalitetno - poručio je premijer Zoran Milanović sa sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Dodao je da sve naznake govore da je tako, da sigurnost nije ugrožena, i općenito je Hrvatsku, i u ekonomskom smislu, ocijenio relativno stabilnom, državom koja je u sredini Europe, mada ne u zlatnoj sredini, jer zlata više nigdje nema i najbogatiji isto snose teret krize.

Premijer je najavio da promjene tečaja kune neće biti i da se "montarnim poigravanjima" neće štititi konkurentnost.

- Prva godina naše vlasti bila je godina odricanja i sustezanja, ne i štednje. Bili smo racionalni, htjeli smo u tome biti i bolji, ali i štednja ima svoje granice. To ne govorim samo zbog MMF-a, već zato što treba znati naći dobar omjer između fiskalne konsolidacije i ulaganja. No, u cijeloj Europi danas je definitivno gotovo s politikom montarnog prilagođavanja. Devalvacija više ne može biti sredstvo podizanja konkurentnosti. Uspješni su samo oni koji su realno konkurentni. Konkurentnost može biti rezultat samo veće produktivnosti, a ne poigravanja monetarnim instrumentima - poručio je premijer Milanović, navodeći primjer Njemačke kao države čija joj produktivnost osigurava kontinuirane stope razvoja. "I mi moramo gledati prema gore, a ne prema dolje", rekao je.

Utoliko, 2013. će biti godina izazova, jer je jasno da je razvojni model EU stao. No, Hrvatska će postati članica EU, uz svu stabilnost koju to nosi, u to duboko vjerujem, bez obzira na sitnije poteškoće koje još vidimo, rekao je Milanović, aludirajući na problem s ratifikacijom u Sloveniji.

Komentirajući sukobe s Crkvom, naravno ne spominjući izrijekom Kaptol ni zdravstveni odgoj, Milanović je rekao da je SDP i dalje otvorena stranka, otvorenih ljudi, za otvoreno društvo, kakva je bila i prije 5 i pol godina kad se prvi put kandidirao. 

- Mi ovu zemlju vodimo kao stranka u kojoj su ljudi slobodni, koja nikome silom ne nameće svoj svjetonazor, a pogotovo njime ne prijeti, već se služi dijalogom, upornim dijalogom, koji nekad zna biti i dosadan. No, u politici treba donositi i odluke, inače sve stoji. Nikada napredak ni promjene nisu došli bez barem malog konflikta, nikada čistim konsenzusom,  rekao je Milanović, zaključujući time javnu raspravu o zdravstvenom odgoju i podržavši rad MZOS-a. (T. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter