Milanovic: SDP ne likuje zbog tudih problema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zoran Milanovic, predsjednik SDP-a, odgovorio je u cetvrtak na tvrdnju Jadranke Kosor o tome da bi se trebale istražiti i navodi o SDP-ovim racunima u inozemstvu.

- Nije trebala to reci, radi se o poslovima policije i DORH-a. SDP ima i uvijek je imao samo javne racune. Razumijem da su ovakve izjave dio politicke borbe, ali je to - pogrešno, kazao je Milanovic, dodajuci da razumije potrebu HDZ-a da se zaštiti, ali i da im iz SDP-a nisu ništa pakirali.

Lider najvece stranke Kukuriku koalicije nije mogao komentirati cinjenicu o tome da se u optužnom prijedlogu spominje i novac iz crnog fonda za HSU jer je, kako je rekao, za nju upravo prvi put cuo. Milanovic nije htio komentirati tajming podizanja optužnice.

- Na DORH-u je da radi svoj posao stalno, da ne kalkulira, što god, ili tko god bio u pitanju, kazao je Milanovic, ocijenivši da je ono što se dogada u HDZ-u ubilo raspravu o svim važnim temama u Hrvatskoj.

- No, radi se ipak o dogadaju bez presedana u hrvatskoj demokraciji, ustanovio je šef SDP-a, dodajuci da u njegovog stranci zbog problema u HDZ-u - ne likuju.

- Svojim aferama HDZ je potpuno zagušio javni prostor. Situacija s HDZ-om je prakticki onemogucila suceljavanje o bilo kojoj važnoj temi, kazala je predsjednica Kluba zastupnika HNS-Liberalni demokrati Vesna Pusic. (J. K., S. Pa./Novi list)


Josipovic: Pravna država djeluje

Predsjednik RH Ivo Josipovic rekao je u cetvrtak u Zagrebu da nece komentirati politicki trenutak otvaranja istrage protiv HDZ-a, ali je istaknuo da je dokaz djelovanja pravne države u kojoj nema nedodirljivih.

Zamoljen da komentira izjavu predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor da pokretanje istrage protiv stranke prije pocetka izbora nije slucajno, Josipovic je odgovorio da nece komentirati politicki trenutak.

- Ne treba ni komentirati ni samu istragu jer su za nju zadužena državna tijela. Istraga potvrduje da je Hrvatska govorila istinu Europi kada je porucivala: "Danas nema nedodirljivih. Pravna država radi i radit ce". Hrvatska jest dom pravne države, rekao je Josipovic. (Hina)


Jakovcic: Postupak protiv HDZ-a mogao se ocekivati

Predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Jakovcic kratko je prokomentirao slucaj otvaranja istrage protiv HDZ-a:

"Sve je u rukama pravne države i institucija koje se trebaju baviti otkrivanjem korupcije, kriminala i svega nezakonitog u našem društvu. Nakon svih mogucih pokrenutih istraga mogao se ocekivati i ovaj postupak, ali važno je da sustav funkcionira i da odgovara svatko tko ucini nešto nezakonito.

Svejedno je radi li se o fizickoj ili o pravnoj osobi. Uostalom, svi znaju da je IDS od svog osnivanja pod stalnom kontrolom i mislim da to nije ništa loše. Neka se s time slobodno nastavi", istaknuo je Ivan Jakovcic. (D. G.)


Roce se ne boji, Šetic bez komentara

Predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce kaže da je borba protiv korupcije dobra za Hrvatsku, a ono što je dobro za Hrvatsku, to je dobro i za HDZ. Neka policija i pravosude rade svoj posao, pa i istražuju HDZ, i, ako je netko kriv, neka odgovora, kaže.

No, Roce misli da i u Istri ima posla jer "ima i previše sumnji i prica na istarskom podrucju. Pravna država treba funkcionirati na svim podrucjima". Tek je na inzistiranje novinara spomenuo kupnju vatrogasnih vozila, financiranje poslova Mangjure, pulsku zaobilaznicu. "Ne bojim se poziva USKOK-a ili DORH.-a. Ja ih ne ocekujem", kaže Roce.

HDZ-ov istarski saborski zastupnik dr. Nevio Šetic nema komentara na aktualnu pravosudnu istragu protiv njegove stranke. "Nemam komentara na te dogadaje", rekao nam je dr. Šetic u kratkom telefonskom razgovoru. (S. B., D. G.)

HSU suspendirao Jordana

Ne cekajuci rezultate istrage, HSU je u cetvrtak priopcio da ce na izvanrednoj sjednici predsjedništva stranke suspendirati svojeg bivšeg predsjednika Vladimira Jordana "osumnjicenog za primanje novca iz crnih fondova HDZ-a".

Vladimir Jordan zbog te je najave, kako kaže, konsterniran.

- Ovo mi je prvi glas. Pa kakav je taj Hrelja covjek da me nije barem prvo nazvao i informirao se o svemu. Bio sam na razgovoru u DORH-u i rekao sam im da nisam od Sanadera i HDZ-a primio nikakav novac. HSU je po raznim osnovama izvukao za umirovljenike 15 milijardi kuna i to je bio naš uvjet za koaliciju. Ali ni ja, niti stranka, nismo dobili novac, rekao nam je Jordan uzbudenim glasom.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao nam je pak da ne zna ništa o HDZ-ovim donacijama za obnovu Doma Nikole Tesle u Smiljanu. (S. Ab., D. C./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter