Milanović šalje Jakovčića u europarlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zahtjev šefice HNS-a Vesne Pusić četiri predsjednika stranaka vladajuće Kukuriku koalicije mogli bi se napokon sastati u Kastvu 18. siječnja ove godine. Tako je barem glasila informacija koju je i sam javno potvrdio šef koalicije Zoran Milanović u jednom od novogodišnjih intervjua, rekavši da će do mitskog sastanka njega i šefa IDS-a Ivana Jakovčića, nakon skoro dvije godine međusobnog izbjegavanja, doći "uskoro".

Na tom sastanku, na traženje HNS-a i IDS-a, trebala bi se utvrditi zajednička startna pozicija Kukuriku saveza za izbore za Europski parlament ove godine, što bi značilo i dogovor o Jakovčićevoj kandidaturi na zajedničkoj listi.

Milanović je, kako se čini, pristao da ovoga puta i IDS sudjeluje sa SDP-om, HNS-om i HSU-om na euro-izborima, te bi ratne sjekire između Milanovića i Jakovčića trebale biti zakopane na susretu u Kastvu, gdje je savez i osnovan prije gotovo pet godina.

Milanovićev plan B

No, čini se da Milanović ima i plan B: ideja o kojoj se navodno također razmišlja jest da se susret u Kastvu pokuša odgoditi ipak do sredine veljače, kada IDS ima redovni izborni sabor i kada će Ivan Jakovčić, doslovno nakon dva desetljeća na čelu stranke, prestati biti šefom IDS-a. U tom slučaju, Milanović i Jakovčić dakle ipak se ne bi našli u Kastvu, već bi predsjednik SDP-a razgovore o koaliciji i nastavku suradnje vodio s novim predsjednikom IDS-a, a to će vjerojatno biti Boris Miletić.

To ne znači da Ivan Jakovčić ne može računati na mjesto na zajedničkoj listi za EP, dapače – pretpostavlja se da će biti 4. kandidat na listi i sigurno ući u EP na mandat od pet godina, što mu je Milanović i potvrdio u telefonskim razgovorima kojih je navodno u zadnjih par mjeseci ipak bilo u nekoliko navrata. No, da li će se uoči euro-izbora zaista naći zajedno za stolom, zapravo zna jedino sam premijer Milanović koji diktira uvjete i tajming susreta. (T. TOMIČIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter