Milanovic: Reforme su tek na pocetku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kukuriku Vlada nije smanjivala place u javnom sektoru niti je radila ozbiljnije rezove, i pokušat ce na taj nacin nastaviti, ali jamstava ni za što u aktualnoj teškoj situaciji nema, porucio je u subotu premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanovic na pocetku sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Hrvatska se, dodao je, mora razvijati vlastitim snagama, ali i snagama medunarodnih investitora koji vide priliku za ulaganje svojeg kapitala u razvoj najpropulzivnijih prometnih koridora, nizinsku željeznicu, rijecku luku te kvalitetni turizam. Velike europske ekonomije - sve osim Njemacke - ponovno ulaze u recesiju, napomenuo je premijer, što za Hrvatsku, koja je gospodarski izložena tim zemljama, nije dobra vijest. Ponovna recesija u velikim EU-ekonomijama pokazuje da fiskalna stabilnost nije dovoljna, vec je preduvjet.

- Bez toga nema ozbiljne ekonomije, ali to ima smisla samo do one tocke do koje se radi za gradane. Mi ne možemo raditi samo za medunarodne financijske krugove i za medunarodne investitore, izjavio je Milanovic.

Objašnjavajuci najnoviju Vladinu odluku o poskupljenju plina i struje, podsjetio je da cijene energenata, na koje utjecu svjetske cijene, nisu mijenjane u zadnje dvije godine te da je izbor bio sužen.

- Što napraviti u takvoj situaciji? Biti populist, zabijati glavu u pijesak i praviti se da se ništa oko tebe ne dešava ili prihvatiti realnost, korigirati cijene i probati to kompenzirati razvojem i gospodarskim rastom, rekao je Milanovic. Odluke koja je Vlada do sada donosila bile su nužne, ali reforme u Hrvatskoj, istaknuo je, tek su na pocetku.

U Hrvatskoj nema ekstremizma kakav se pojavljuje u susjednim zemljama, konstatirao je, i to prvenstveno zahvaljujuci gradanima. Istaknuo je da ne voli zabrane, no da ce se nekim stvarima, ako ih bude, morati suprotstaviti.

U proteklom razdoblju SDP je pokazao da se zna mijenjati, a da pritom ostane vjeran temeljnim vrednotama socijaldemokracije, pravednosti i jednakosti, ustvrdio je Milanovic.

Glavni odbor SDP-a potvrdio je kandidaturu Zorana Milanovica za predsjednika stranke, a unutarstranacki izbori zakazani su za 12. svibnja. (V. ROLLER/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter