Milanović: Referendum o ćirilici je sramota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Referendum o ćirilici je sramota", ponovio je danas u Bruxellesu premijer Zoran Milanović svoj stav o održavanju referenduma za koji je prikupljeno 650 tisuća potpisa, a kojim bi se značajno smanjila prava manjina na način da bi se ograničila uporaba manjinskih jezika i pisma u Hrvatskoj. Na pitanje novinara što će biti s referendumskom inicijativom, Milanović je kazao je to stvar Sabora te nije izričito potvrdio da je, prema novinarskim tvrdnjama, u srijedu na predsjedništvu SDP-a predsjednik Sabora Josip Leko tražio da se raspravi koji su sljedeći koraci oko te inicijative.

- To Sabor treba odlučiti. Ja smatram da je taj referendum sramota, kazao je Milanović, podsjetivši da su se s tom ocjenom složili i u EU-parlamentu "kada je inicijativu zastupnice Biljane Borzan potpisalo i nekoliko istaknutih zastupnika pučke stranke, konkretno iz Njemačke".

- To je jasna poruka njihovim prijateljima u Hrvatskoj što su europske vrijednosti, a što barbarsko ponašanje, istaknuo je Milanović, aludirajući očito na HDZ koji je dio obitelji europskih pučana. Četvoro europskih pučana potpisalo se u prosincu na pismo koje spominje Milanović, u kojem su se ukupno 73 zastupnika Europskog parlamenta usprotivila mogućem referendumu o smanjenju prava manjina.

Premijer je nakon današnjeg sastanka Europskog vijeća komentirao i proceduru prekomjernog deficita u koju je nedavno ušla Hrvatska te preporuke Europske komisije u tom kontekstu.

- Komisija mora biti stroga, ali i razložna. S druge strane, države moraju provoditi prilagodbe, ali isto tako voditi računa o ekonomskim i socijalnim posljedicama takvih odluka jer jedno je kada preporuku donesete u kabinetu, a drugo kada je morate provoditi u stvarnom životu, poručio je Milanović. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter