Milanovic: Razgovarali smo o buducnosti Afganistana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za Hrvatsku je ovo bio važan sastanak na vrhu NATO-a, sudjelovali smo u donošenju odluka, sudjelovali smo u razmišljanjima što ce biti s Afganistanom nakon 2014. i još se jednom pokazalo da je dobro biti u ovom društvu, jer je to društvo, po svemu sudeci, nabolje na svijetu, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanovic po završetku summita Sjevernoatlantskog saveza u Chicagu.

"Razgovaralo se o svim modalitetima povlacenja iz Afganistana i nastavku doprinosa" Afganistanu nakon toga, rekao je premijer. "Nakon što NATO završi svoj posao u toj zemlji 2014. tamo ce ostati neka vrsta nazocnosti. Hrvatska ce takoder davati odredeni doprinos. Naravno, ne u ljudstvu, a u novcu višestruko manje nego do sada. Nakon 2014. ce s jednim manjim iznosom, mislim oko pola milijuna dolara, RH financirati reformu afganistanskih oružanih i sigurnosnih snaga", rekao je premijer.

"Dakle, radi se o doprinosu na puno manjoj razini nego danas. A tamo smo skoro deset godina i da kucnem u drvo, žrtava nije bilo", zakljucio je Milanovic.



Predsjednik vlade predvodio je hrvatsko izaslanstvo na sastanku na vrhu NATO-a u Chicagu, najvecem u povijesti te organizacije, na kojem je bilo okupljeno oko 60 zemalja i organizacija. Glavna tema skupa je bila buducnost Afganistana.

Uz premijera, u izaslanstvu je bila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic te ministar obrane Ante Kotromanovic.

Americki predsjednik Barack Obama i celnici NATO-a u ponedjeljak su ucvrstili planove "nepovratne tranzicije" u Afganistanu, a potvrdili su i odluku da taj izrazito nepopularan rat završi 2014. godine. NATO je uvjeren da ce afganistanske snage moci i prije jamciti sigurnost svojoj zemlji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter