Milanović: Prvi cilj je ulazak u Schengen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska razmišlja o pridruživanju bankovnoj uniji, ali prvo treba ući u Europsku uniju, a nakon toga je prvi cilj ulazak u schengenski prostor, izjavio je u Bruxellesu premijer Zoran Milanović nakon završetka dvodnevnog summita EU-a, na kojoj je glavna tema bila uspostava bankovne unije.

"U bankovnu uniju će ući ogromna većina država. Pričekajmo prvo da uđemo u EU, ali razmišljamo o svim tim opcijama. Prvi nam je cilj ulazak u Schengen, da što prije uđemo kako bismo se mogli svi slobodno kretati.

Za euro ćemo vidjeti, to jest nekakva hrvatska perspektiva, euro je novac EU-a i mi idemo u tom pravcu, a koliko brzo to moramo dobro iskalkulirati, što i radimo.

Ista stvar je i bankovna unija, nju najviše traže tržište i investitori, to je neka vrsta sigurnosti. Biti u bankovnoj uniji načelno je dobra stvar, to je jamstvo investitorima da su na sigurnom terenu. Naravno, svi ti procesi svima nama oduzimaju dio suvereniteta, i Nijemcima i Hrvatima", rekao je Milanović.

Milanović je istaknuo da je situacija u Europskoj uniji i eurozoni sada puno stabilnija nego prije godinu dana, da sada ide u pravcu bankovne i fiskalne unije, što je na početku bilo zanemareno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter