Milanovic: Proracun poticaj onima koji žele raditi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanovic izjavio je da vjeruje da ce prijedlog državnog proracuna za ovu godinu, o kojemu Sabor danas raspravlja, i njegove mjere biti poticaj onima koji žele raditi i stvarati.

"Jer koliko god mi štedjeli i pokazivali nekakvu pravovjernost prema medunarodnim financijskim centrima, i naše i njihovo jamstvo je samo rast, to je jedino jamstvo da cemo dugove koje smo godinama gomilali moci vracati, to je jedino jamstvo sigurnosti", porucio je Milanovic sa saborske govornice.

Naglasio je da bez rasta, bez novih radnih mjesta i bez skoro dva milijuna zaposlenih i radno aktiviranih hrvatskih gradana "mi nemamo o cemu razgovarati".

Milanovic je istaknuo da je njegova Vlada prvi put odlucila smanjiti rashodovnu stranu proracuna, ali ne na nacin koji bio bio drastican, vec da zadrži svoju razvojnu funkciju.

"Moramo dati odgovor na kljucno pitanje gdje je granica rezanja nakon koje guramo Hrvatsku u depresiju, nakon koje proracun, koji mora imati razvojnu ulogu, prestaje biti ono što bi trebao i postaje samo jedna obicna blagajna, a blagajna nije isto što i proracun", porucio je.

U ime svoje Vlade izrazio je uvjerenje da je predloženim proracunom utvrdena upravo ona tocka u kojoj štednja ima smisla, ali i tocka u kojoj ce se vidjeti razvojni rezultati. "Kada smanjujemo rashodnu stranu proracuna onda šaljemo poruku da više ne može po starom", istaknuo je.

"Hrvatsku vidim u sredini razuma i pravih odabira - niti radikalno rezanje, ali niti odbijanje da se suocimo sa stvarnošcu da na ovakav nacin dalje zemlju voditi ne možemo", dodao je Milanovic. Vlada poracunom, kazao je, pokazuje kojim smjerom želi voditi državu, po novom modelu za koji vjeruju da ce biti bolji i doprinijeti gospodarskom rastu, konsolidirati javne financije, te Hrvatsku dovesti u bolju poziciju, ne prema medunarodnim kreditorima, nego prema samoj Hrvatskoj i našim gradanima.

Milanovic se osvrnuo na aktualne prosvjede mljekara, koje Vlada, naglasio je, ne podcjenjuje. "Oni mogu biti politicki motivirani, ali to nije krimen, neka su politicki motivirani, oni nisu antidržavni", rekao je. Jasno mu je, ustvrdio je, koliko je teško proizvoditi hranu i ustajati rano ujutro kako bi se brinulo oko blaga na mlijecnoj farmi, ali i naglasio Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane, te da je stoga toliko i uvozi.

Naglasio je da nitko u Vladi nije protiv poljoprivrednika, vec za ciste racune. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter