Milanovic pritisnuo Cacica, Ferencak povucen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik HNS-a Srecko Ferencak samo je 24 sata bio clan Nadzornog odbora JANAF-a. Njega ce, nakon burnih reakcija javnosti, Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) povuci kao svog predstavnika u tom tijelu. Umjesto njega u Nadzorni odbor JANAF-a uci ce drugi "narodnjak" Krešimir Komljenovic.

Ferencak je, u ožujku 2010. godine, nepravomocno osuden na godinu dana zatvora zbog nezakonitog stjecanja imovine. Postoje, medutim, dvije verzije zašto je Ferencak brzopotezno maknut. Službenu je nakon sjednice Vlade iznio njezin prvi potpredsjednik Radimir Cacic. On je hvalio Ferencaka, a razloge smjene pronašao je u "medijskom tretmanu koji može naštetiti koaliciji", pa je upravo zbog toga glavni tajnik HNS-a, tvrdi Cacic, sam zatražio svoj opoziv.

Potencijalna šteta

- Vodstvo HNS-a i ja osobno u potpunosti stojimo iza gospodina Ferencaka. Uvjereni smo u njegovu nevinost i u to da je postupak protiv njega politicki potaknut. Gospodin Ferencak, koji je covjek s visokom razinom osobne i politicke odgovornosti, svjestan je potencijalne štete koju ovakav medijski tretman može imati za našu koaliciju i zatražio je od mene da poduzmem mjere kao resorni ministar da se promijeni prijedlog HANDA-e za clanove Nadzornog odbora. I ja cu to, dakako, i uciniti, rekao je Cacic novinarima ispred Banskih dvora. Dodao je da je Ferencakovo imenovanje bilo "apsolutno po zakonu i u potpunosti moralno".

- Amoralno je napadati ljude koji nisu pravomocno osudeni. A, u ovoj zemlji smo imali cijeli niz politicki uvjetovanih postupaka, da ne navodim, od gradonacelnika Rijeke pa nadalje, rekao je Cacic.

Cacic tvrdi i da se u slucaju Ferencak konzultirao s premijerom Zoranom Milanovicem i da se on složio s onim što je prvi potpredsjednik Vlade rekao novinarima.

Prema neslužbenoj verziji, Ferencaku nije ni na kraj pameti bilo da se, unatoc "medijskom tretmanu", samoinicijativno povuce iz JANAF-a. U neslužbenim razgovorima s premijerovim suradnicima moglo se cuti da je Milanovic u srijedu, cim je saznao za novu Ferencakovu funkciju, telefonski nazvao glavnog tajnika HNS-a, ali da on nije pokazivao namjeru da odstupi.

Neugodna situacija

- U srijedu navecer sastali su se Milanovic i Cacic. Premijer ga je pitao o cemu se tu radi i Cacic je odmah rekao da nije bilo u redu Ferencaka stavljati u Nadzorni odbor JANAF-a. Cinilo se cak da je Cacicu bilo pomalo neugodno zbog te situacije. Bio je to kratak razgovor, otkrivaju naši izvori iz Banskih dvora.

Na otvorenoj sjednici Vlade nije bilo rijeci o slucaju "Ferencak", niti se u Vladi mogla dobiti informacija kakav je stav premijera Milanovica. No, doznajemo da je poslije toga na zatvorenom dijelu sjednice predsjednik Vlade upozorio ministre da se ubuduce ne bi smjele dogadati slicne stvari.

- Ne mislim raditi nikakve sigurnosne provjere, ali molim vas da vodite brigu o svim imenovanjima u javna poduzeca. Moramo biti svjesni da naš ugled ovisi o tome kakve cemo ljude izabrati, upozorio je premijer prisutne, otkriva nam jedan clan Vlade.

Kako joj se ne bi ponovio slucaj "Ferencak", Vlada ce ubuduce, doznajemo i to, sva imenovanja odradivati preko jedinstvenog ureda u koji ce se slijevati svi prijedlozi za popunjavanje važnih mjesta u državnoj upravi i javnom sektoru. Tako ce se, vjeruju u Vladi, izbjeci situacije da premijer tek nakon javne objave doznaje tko ce državu predstavljati u javnim poduzecima, kao što je to bilo s Ferencakom. (J. MARIC, D. CIGLENECKI, Z. CRNCEC/Novi list)

Dragan Kovacevic predsjednik Uprave JANAF-a

Vlada je odlucila da ce upravljanje JANAF-om prepustiti HNS-u, odnosno njihovom clanu Draganu Kovacevicu koji bi trebao biti predsjednik Uprave te tvrtke dok ce clanovi Uprave biti Jakša Marasovic i Bruno Šaric. Takvu je preporuku Vlada sa zatvorene sjednice poslala Nadzornom odboru JANAF-a, koji bi trebao opozvati dosadašnju Upravu u kojoj su bili Ante Markov, Ante Dodig i Petar Grdan.

 


Podijeli: Facebook Twiter