Milanovic prijeti raspuštanjem zagrebackog SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilaskom terena, u koji je oštro zadnjih tjedana krenuo zagrebacki gradonacelnik i šef SDP-a Zagreba Milan Bandic, do maksimuma su se zaoštrili odnosi u SDP-u. U Barbanu su se nakon dugo vremena susreli predsjednik stranke Zoran Milanovic i Milan Bandic - bez razgovora, samo uz rukovanje, a cak je i inace vrlo suzdržani službeni SDP-ov kandidat za predsjednika države dr. Ivo Josipovic podsjetio da Bandicu kandidatura za šefa države sigurno može donijeti samo jedno - iskljucenje iz stranke, sukladno statutu.

Bandic i dalje ne odgovara eksplicitno na pitanje hoce li istaknuti kandidaturu za nasljednika Stjepana Mesica. Naravno, ako bi se kandidirao, Bandicu bi svejedno ostalo neposredno od gradana osvojeno mjesto gradonacelnika. No, u tom slucaju u stranci Zoran Milanovic više ne bi imao dilema kako dalje postupati.

- Odlukom o kandidaturi Milan Bandic bi, po našim aktima, zapravo sam sebe iskljucio iz clanstva u SDP-u, jer tako tumaci naš statut. Zbog toga stranacka tijela formalno ne bi trebala donositi nikakvu odluku. Ali, nakon takvog cina, ipak bi bilo nerealno ocekivati da se glavna stranacka tijela ne ocituju. Sigurno bi donijeli odredene odluke, kaže glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Drugim rijecima, sve ovo znaci da bi vrh stranke zapravo - nakon eventualne Bandiceve kandidature - vjerojatno raspustio zagrebacku organizaciju SDP-a jer «odredene odluke glavnih stranackih tijela» mogu znaciti samo to. Raspuštanje je zapravo jedini logican cin - prvo, ako Bandic ode, svakako treba birati novog predsjednika SDP-a Zagreba i održati izbore. I drugo, ako se zna da u zagrebackom SDP-u veliku vecinu funkcija drže Bandicevi ljudi, koji bi se u kampanji možda cak izravno i angažirali za svog šefa, Zoranu Milanovicu zapravo i ne bi moglo preostati ništa drugo nego do kraja rašcistiti odnose u najvecoj organizaciji.

Milanovic je propustio priliku da zagrebacki SDP raspusti prošle godine, negdje u ovo vrijeme, kad je buknula afera oko Slobodana Ljubicica i Holdinga. Tada se opcija obracuna s Bandicem, nakon slucaja premlacivanja Igora Radenovica, cinila realnom, ali je Milanovic reterirao jer su slijedili lokalni izbori, pa je procijenjeno da bi takav zahvat donio više štete nego koristi. No, ako se Bandic sada kandidira, definitivno slijedi konacni obracun izmedu njega i šefa stranke.


Podijeli: Facebook Twiter