Milanović: Prijatelja bih pitao je li to istina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović rekao je danas da treba poštovati odluke Državnog odvjetništva i da on ne vidi da je ministar Slavko Linić u nezgodnoj situaciji nakon što je podignuta optužnica protiv Linićeva prijatelja, poduzetnika Joze Kalema.

Na pitanje novinara stavlja li ta optužnica ministra Linića u nezgodan položaj, premijer Milanović je odgovorio: "Ne vidim da je Linić u nezgodnoj situaciji. Jedino što treba poštivati, jer mi smo vlast, dakle ljudi su nam dali povjerenje, treba poštivati odluke Državnog odvjetništva. Državno odvjetništvo nije nikakva paravojna organizacija niti paraobavještajno podzemlje, nego je samostalno i neovisno državno tijelo koje podiže optužnice. I kada bi protiv mog prijatelja podiglo optužnicu, ja bih prijatelja itekako pitao i  pogledao u oči: je li to istina?". 

Na dodatni upit novinara je li karijera ministra Linića u pitanju, premijer je rekao: "Mislim da sam odgovorio na to pitanje." 

Novinari su ga o situaciji u kojoj se našao ministar financija nakon te optužnice pitali tijekom posjeta Novom Zelandu danas u Wellingtonu.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je prije tri dana pred karlovačkim Općinskim sudom optužnicu protiv Joze Kalema, gospodarstvenika iz Rijeke i njegove tvrtke, najvjerojatnije RI Petrola, koja se po tvrdnjama tužiteljstva nezakonito okoristila za 103 milijuna kuna. Po tvrdnjama Ivice Pađena, vlasnika kamenoloma IGM Tounj do 2009. godine, tada mu je "Kalem s organiziranom skupinom, uz nebrojene radnje cesija, uknjižbi založnih prava, ugovora i zatajivanja aneksa tih ugovora preoteo IGM Tounj u čijem je sklopu bio i kamenolom".

Ministar Linić izjavio je nakon toga u jednom intervjuu da je Jozo Kalem njegov prijatelj i da se to nikad neće promijeniti, kao i da vjeruje da se putem Kalema pokušava stvoriti negativan imidž o njemu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter