Milanović: Predstečajne nagodbe su dobre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović ocijenio je večeras predstečajne nagodbe vrlo dobrom privremenom mjerom koja je do sada dala velik doprinos smanjenju nelikvidnosti i očuvanju radnih mjesta te dodao da će se, izmjenama zakona, jače uključiti sudove u taj postupak.

Premijer je večeras na HTV-u gostovao u emisiji "Dnevnik plus" i kazao da su predstečajne nagodbe dobar institut koji će trajati još neko vrijeme, ali, ne dugo. Pritom će se, dodaje, završiti svi započeti postupci predstečajnih nagodbi.

Komentirajući, kako je rekao, hajku u pojedinim medijima na ljude koji vode cijeli taj proces, premijer kaže da želi vjerovati da nepravilnosti nije bilo. "Ali, to su kompleksni postupci i neka onaj koji smatra da je bilo nepravilnosti to prijavi i idemo vidjeti. Ali, to je korisna stvar", smatra premijer naglašavajući da su predstečajne nagodbe dale velik doprinos smanjenju nelikvidnosti i očuvanju radnih mjesta.

- Ima li tu arbitrarnosti - naravno da ima, to je dogovor. Meni je svaki slučaj suspektan - gdje god postoji mogućnost da se nešto napravi arbitrarno treba postojati oštro oko. Ali sada je tendencija da se sve prikaže kao kriminal, a to ne valja", kaže premijer dodajući da će se stoga zakon o predstečajnim nagodbama mijenjati na način da sudovi dobiju veću ulogu.

U tom kontekstu kaže da bi i on, kao što je to danas napravio ministar financija Slavko Linić, održao konferenciju za novinare i brojkama pokazao učinke predstečajnih nagodbi.

Odgovarajući na upite o odnosu između njega i ministra Linića, Milanović odgovara da svi ministri uživaju njegovo povjerenje dok su ministri. "Svaki dan smo svi na kušnji. Imali smo što smo imali, idemo raditi posao. Ja ne mogu biti jasniji od toga. Imali smo dva tjedna peripetija oko postupaka jednog pomoćnika ministra (Branko Šegon), ja sam to na kraju morao razriješiti. Žao mi je, izgubili smo dva tjedna", kaže Milanović i dodaje da je "priča" o Šegonu za njega završena.

Premijer je potvrdio da je rebalans proračuna, s obzirom na proceduru prekomjernog deficita, manje-više završen i postignute su uštede onolike kolike je predložila Europska komisija.

Potvrdio je da postoji mogućnost da se EK usprotivi prebacivanju sredstava iz II. mirovinskog stupa, ali kaže da će to biti napravljeno jer se u Hrvatskoj radi o jednom malom segmentu sredstava ljudi koji imaju beneficirani radni staž, a koja i ne spadaju u II. mirovinski stup.

Milanović nije odbacio mogućnost da se vrati stopa izdvajanja za zdravstvo na 15 posto sa sadašnjih 13 posto. "Uzeli smo zdravstvu 2,5 milijardi kuna, ali ne znam je li zdravstvo od toga imalo koristi", rekao je.

Govoreći o izmjenama Zakona o radu, o kojima je rasprava u Saboru odgođena za tjedan dana, Milanović se osvrnuo na negodovanje sindikata i najave općeg štrajka kazavši da je to "jedna galama". "Razumijem to, ljudski je da se bore za svoju poziciju, ali sve ima svoje granice. Ovo je jedna galama u kojoj se nadamo da će velika većina građana shvatiti da je ovo što radimo jedan dobar europski standard i da je zadnja stvar koja mi pada na pamet ljudima zagorčavati život", kazao je.

Vezano uz rad stranke, Milanović je potvrdio da će europski povjerenik Neven Mimica biti nositelj liste za izbore za Europski parlament.

Upitan o govornicima na sutrašnjoj konvenciji stranke, među kojima nema Linića, kazao je da će, uz njega i Mimicu te dvoje potpredsjednika Vlade iz redova SDP-a (Milana Opačić i Branko Grčić), govoriti i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Razlog tome je, kako je rekao, jer se o tom resoru do sada malo manje govorilo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter