Milanovic pozvao sindikate na potpis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade i predsjednik SDP-a Zoran Milanovic danas je u Umagu pozvao gradane i celnike sindikata javnih službi da pristanu na potpisivanje dodatka Temeljnog kolektivnog ugovora s Vladom. Naime, dodatak TKU-u kojim se Sindikati odricu dijela materijalnih prava ide na arbitražu, nakon što su ga prije dva dana potpisala cetiri od osam sindikata.

- Pozivam još jednom prije svega, clanove Sindikata, dakle hrvatske gradane koji primaju placu po tim osnovama, da ako se prihvatimo cinjenice da je situacija takva kakva je, da smo mi zadnji koji bi ako gledamo politicki, htjeli stezati ta prava i da cemo ih vratiti onoga trenutka kada Hrvatska ponovno pocne zaradivati. Moramo biti svjesni stanja u kojem živimo, Europa je u velikoj krizi, Hrvatska stagnira, sve ima svoju cijenu i sve racune treba platiti. Da bismo ih redovno isplatili i sve financirali moramo se pomiriti privremeno, ali naglašavam privremeno, i s nadom u rast, da trenutno moramo ovako.

Ovo je poruka prije svega ljudima, ali i liderima sindikata koji su takoder pod velikim pritiskom, da bi možda trebali prespavati i pristati na ovo. Ovo nije vrijeme za tenzije ili bilo kakve teške rijeci. Moramo se sjetiti i svih onih koji ne rade u Hrvatskoj, ili koji rade u privatnom sektoru i kojima su smanjivane place, napose tu neke stvari treba staviti u proporciju, rekao je premijer.

Na novinarsko pitanje znaci li smanjenje placa i smanjenje potrošnje opcenito, Milanovic je odgovorio kako se s jedne strane sreduje bilanca i fiskalno stanje, a s druge se strane ide u investicije. a na pitanje o stanju u državnoj blagajni premijer je rekao kako je ono stabilno, a ono što Hrvatskoj treba je rast. Rekao je kako ce se tijekom ljeta raditi, stvarati, trošiti, što je dobro, ali ne i dovoljno. Dodao je kako ni jedna državna blagajna nije sama sebi svrhom, te ako ne uvjerimo sami sebe i medunarodno tržište da smo u stanju rasti, onda ce povjerenje biti slabo.

Premjer je u Umag došao nakon što je dan ranije u Savudriji otvorio ovogodišnji ECOSY Summer Camp, koji okuplja mlade aktiviste europskih politickih stranka socijaldemokratskoga, socijalistickog i laburistickog smjera.

U Umagu se sastao sa saborskom zastupnicom SDP-a Tanjom Vrbat i predstavnicima SDP-a Istarske županije i Grada Umaga, gradonacelnikom Vilijem Bassaneseom i predstavnicima Grada Umaga. Domacini i premijer popili su kavu u kaficu na gradskoj špici kraj knjižnice, gdje su ih docekali novinari, a zatim sastanak nastavili iza zatvorenih vrata u gradskoj upravi. Premijeru je po dolasku u kafic nekoliko gradana zapljeskalo, te njegovo ispijanje kave ovjekovjecilo snimkom fotoaparata.

Za razliku od vecine politicara i poznatih ljudi iz javnoga života premijer je rekao da nece prisustvovati finalnom mecu ATP teniskog turnira u Stella marisu, jer ga poslovne obaveze vuku u Zagreb. (V. HABEREITER; Snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter