Milanović: Povećat ćemo sredstva za znanost u 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik vlade Zoran Milanović rekao je danas da će Vlada u idućoj godini povećati proračunska sredstva za znanost.

"Ako iduće godine i bude potrebno smanjivati neke rashodovne stavke u proračunu, znanosti se neće smanjivati nego će bar malo rasti", kazao je Milanović na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva (FER).

Podsjetio je i da su rebalansom proračuna osigurali značajnih 40 milijuna kuna za znanstvene projekte u Hrvatskoj, dok su sve ostale rashodovne stavke bile smanjivane.

"To je malo, ali pokazuje opredjeljenje Vlade", rekao je premijer Milanović ističući važnost znanja u Hrvatskoj.

Naglasivši važnost demokracije, slobode i ljudskih prava za svako društvo, kazao je da demokracija dugoročno može funkcionirati jedino ako postoji konstantan rast znanja, dohotka, bogatstva i sigurnosti ljudi.

FER su, uz premijera Milanovića, posjetili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš te članovi Savjeta FER-a i predstavnici hrvatskog gospodarstva.

Na kraju posjeta, premijeru Milanoviću i gostima predstavljen je laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije, robotsko protupožarno vozilo, laboratorij za tehnologije orijentirane ljudskim likovima (HOTlab), samostabilizirajuće vozilo na jednom kotaču (Skočko) te FER-ov patentirani tranzistor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter