Milanović posjetio Sveučilište Macquarie u Sydneyu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji boravi u radnom posjetu Australiji, posjetio je u ponedjeljak Sveučilište Macquarie u Sydneyu i tom je prigodom potpisan ugovor o nastavku financiranja tamošnjeg Centra hrvatskih studija u idućih pet godina, javljaju australski mediji.

Program hrvatskih studija na Macquarieju, jednom od najboljih svjetskih sveučilišta, već godinama sufinancira i hrvatsko ministarstvo obrazovanja i, po odluci vlade od četvrtka, nastavit će ga financirati još najmanje pet godina sa 150 tisuća australskih dolara godišnje (750 tisuća kuna).

Centar hrvatskih studija osnovan je 1994., a godišnje se u prosjeku upisuje 120 studenata. Milanović se sastao s rektorom i zamjenikom rektora Sveučilišta Macquire, Michaelom Eganom i Bruceom Dowtonom. Egan je izjavio da će ta hrvatska financijska potpora dati studentima fantastične mogućnosti.

Centar hrvatskih studija u Sydneyju u sljedećem petogodišnjem razdoblju namjerava znatno unaprijediti svoje nastavne i znanstvene kapacitete kroz reorganizaciju i restrukturiranje kolegija koji se bave hrvatskom kulturom i poviješću. Cilj je ponuditi atraktivnije kolegije koji će privući veći broj studenata hrvatskog ali i nehrvatskog podrijetla, i osigurati regrutiranje i produkciju poslijediplomskih studenata. "Kasnije ove godine doći će i do partnerstva između Centra hrvatskih studija i našeg sveučilišnog odjela za prapovijest, koje će omogućiti da nastavnici i studenti s Macquaireja sudjeluju u arheološkim iskapanjima u Dalmaciji, području nastanjenom od neolitika", kazao je Egan.

Profesor Dowton kazao je da odnos s Centrom za hrvatske studije pokazuje trajnu obavezu Sveučilišta Macquaire da se povezuje sa svijetom. "Mi smo među vodećim institucijama koje osiguravaju obrazovanje međunarodnim studentima, trećina ih dolazi iz inozemstva, i imamo brojne međunarodne suradnje u učenju, podučavanju i istraživanju", rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter