Milanović popravlja učinke EU izbora

Zoran Milanović popravlja učinke EU izbora (J. PREKALJ)
Zoran Milanović popravlja učinke EU izbora (J. PREKALJ)

U trenutku kad je predsjednik Ivo Josipović raspisao europske izbore za 14. travanj, bilo je jasno da će njihov ishod bitno utjecati na kampanju i percepciju lokalnih izbora, čiji se prvi krug održava u nedjelju.

Suprotno trendovima iz istraživanja javnog mišljenja, pobijedila je lista predvođena HDZ-om, vjerojatno zahvaljujući mizernom odazivu birača i angažmanu Ruže Tomašić.

Razlika je bila mala, Kukuriku koalicija, minus IDS, dobila je tek šest tisuća glasova manje. Ali, taj je rezultat značajno promijenio političku dinamiku dvije vodeće političke stranke, SDP-a i HDZ-a.

Tomislav Karamarko, predsjednik glavne oporbene stranke, nekako je s distance pratio izbore za Europski parlament. Govorio je svega na nekoliko predizbornih skupova, pa je u najjačeg političara desnice promovirana violentna predsjednica HSP dr. Ante Starčević.

I u HDZ-u se pričalo da je Karamarko rezerviran jer očekuje loše rezultate, te se stoga ne želi previše eksponirati. No, u izbornoj noći Karamarko je trijumfirao, na njegovom licu jasno se moglo pročitati olakšanje.

Pobjedu je proglasio posljedicom katarze kroz koju je HDZ prošao u zadnjih godinu dana i obećao jednak završetak lokalnih izbora. Više ne mora strepiti od nezadovoljnika u stranci, samopouzdanje mu je bitno poraslo i Karamarko je protekla dva tjedna punom snagom obilazio Hrvatsku.

Nije se skrivao kao prije europskih izbora, bio je apsolutno središnja HDZ-ova figura upravo okončane kampanje. Pritom je jedna Karamarkova poruka imala ključno mjesto – prijevremeni parlamentarni izbori nakon 1. srpnja.

Premijer Zoran Milanović našao se, za razliku od Karamarka, u situaciji da na lokalnim popravlja učinke EU izbora. Tih šest tisuća glasova dovelo je Milanovića u poziciju da je postao predmet analiza što će s njim biti u slučaju da SDP ili kandidati koje oni podržavaju ne pobijede u Zagrebu, Splitu, Istarskoj županiji, Dubrovniku...

U komunalnim izborima težište je na lokalnim kandidatima, ali vođe stranaka nisu zbog toga izuzeti od odgovornosti. Izlišna je stoga dvojba hoće li i Milanović biti kriv ako SDP podbaci na predstojećim izborima. Dakako da hoće. Ne zbog toga što je odlučio da umjesto Davora Bernardića u utrku protiv Milana Bandića ubaci Rajka Ostojića, da u Istri podrži Damira Kajina.

Naprosto je politički prirodno da i Milanović bude odgovoran ako SDP-ovi ljudi ne zabilježe zbirno barem solidne rezultate. Uostalom, premijer je i sam, uključujući se maksimalno u izbornu kampanju, preuzeo na sebe odgovornost.  (D. CIGLENEČKI/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter