Milanović: Plin u Plominu si ne možemo priuštiti


Premda je današnji posjet Istri premijera Zorana Milanovića i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, prema protokolu, trebao biti zaključen njihovim obilaskom termoelektrane u Plomin Luci i završnim izjavama za medije, novinare su ondje dočekali samo predstavnici lokalne i regionalne samouprave te HEP-a.

Premijer se, kako nas je izvijestila glasnogovornica Elektroprivrede Mirela Klanac, opravdao iznenadnom neodgodivom obavezom zbog koje je morao u Zagreb.

- Doista ne znam što je našim gostima iskrsnulo, no moram imati razumijevanja za ovakav njihov potez zbog kojeg su nam se i ispričali, budući da su takve hitne situacije očito česte u vremenu velikih zadataka za Vladu u gospodarstvu. Najvažnije je da smo s vodećim ljudima u državi napokon započeli otvoreno razgovarati o svim pitanjima oko TE Plomina 3, rekao nam je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

Prethodno su, naime, Milanović i Čačić o realizaciji trećeg bloka elektrane na ugljen snage 500 MW u sjedištu grada Labina razgovarali sa županom Ivanom Jakovčićem te lokalnim čelnicima. Radi se o prvom službenom susret izvršne vlasti, čiju je delegaciju činio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, s istarskim dužnosnicima o ovom trenutno jednom od najvećih državnih projekata.

Sastanak je upriličen na dan zaključenja natječaja za prikupljanje ponuda za HEP-ovog strateškog partnera. Interes potencijalnih ulagača u treći blok u Plomin 3 je, kako tvrdi Milanović, ogroman "pa će se moći birati financijski najpotentniji s najjačim garancijama i najboljom tehnologijom".

- Svima je jasno da će se u Plominu graditi elektrana na ugljen jer si plin ne možemo priuštiti, a i potrebno je diverzificirati energente u Hrvatskoj. Labinština je povijesno kraj ugljena, prije mnogo desetljeća određena je kao industrijsko područje, onemogućena je da se razvija kao Rovinj ili Poreč, a zbog tih dimnjaka obezvrijeđen je prostor i smanjena vrijednost nekretnina. Stoga od Plomina 3 - vrlo važnog za Hrvatsku, jer godišnje uvozimo 15 milijardi kuna električne energije - financijske koristi moraju imati grad i općine. Država i HEP kao ulagač moraju kroz desetak godina dati odgovarajuću kompenzaciju lokalnom stanovništvu, kazao je Milanović.

Obaveze bi, naglasio je, bile regulirane ugovorom, s obzirom na to da su "građani Labinštine već bili prevedeni žedni preko vode s TE Plominom 2, kada od silnih obećanja nisu dobili ama baš ništa".

- Mi ne želimo biti takva Vlada. U Labinštinu, ali i Istru uložit će se mnogo u razne infrastrukturne projekte koji će biti prioritetni, poput bolnice, autocesta, vodoopskrbe. O detaljima za tjedan dana, dodao je Milanović. Naglasio je da će se pravodobno očitovati i o prijedlogu lokalne zajednice za udvostručenje naknade za korištenje prostora elektrane i njenu drukčiju preraspodjelu.

Na podsjećanje da Istra ipak inzistira na plinu kao energentu, što je odredila i svojim prostornim planom, odgovorio je: "Ništa ne namećemo, već razgovaramo, stalno i otvoreno i unutar koalicije koju Plomin 3 ne potresa. Zakon i ustav određuju kompetencije državne i županijske vlasti. Ništa ne činimo preko koljena, na silu, već u suradnji s Istrom želimo realizirati ono o čemu se već jako dugo priča. Ustrajat ćemo na naprednijoj tehnologiji, da elektrana što manje šteti ljudima, nastojati dobiti puno manjeg zagađivača uz veću proizvodnju električne energije. Neće biti čisto, ali bit će manje prljavo, napomenuo je predsjednik Vlade.

Župan Jakovčić naglasio je da je po prvi put jedan hrvatski premijer došao na Labinštinu iskreno i prijateljski progovoriti o plominskim elektranama pa sve doživljava "sjajnim početkom za otvoren konstruktivan dijalog".

- Jasno je da Vlada u energetici nema gdje pa želi, nažalost, graditi Plomin 3 na ugljen. Nisam noj, ne držim glavu u pijesku, držim je uspravno. Želim da Istru ne zadesi ono što ju je snašlo prije 15 godina kada je prevarena Labinština i nije dobila ništa od plominske "dvojke". Tada smo raspisali referendum o elektrani, koji je odmah ukinut. Očekujemo da će Vlada ispoštovati želje i potrebe Labinštine - ako se oko toga dogovorimo, to će ipak biti na zadovoljstvo većine građana, rekao je Jakovčić.

Novinari su ga bocnuli opaskom da će se na koncu ipak graditi karbonjera, protiv koje se on stalno izjašnjavao, a ne blok pokretan plinom. 

- Županijske vijećnike na idućoj ću sjednici izvijestiti o detaljima današnjeg razgovora. Skupština je ta koja odlučuje, odgovorio je Jakovčić, očito misleći na IDS-ovu inicijativu za pokretanje referenduma o energentu elektrane.

Pitanja takvog izjašnjavanja javnosti akteri susreta u Labinu nisu se doticali. (I. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter