Milanović: Ostojiću vjerujem i odlično surađujemo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović nije danas želio komentirati informacije o prenamjeni i kupoprodaji zemljišta u Istri u vlasništvu obitelji ministra turizma Veljka Ostojića, no naglasio je da očekuje da se razjasne svi detalji te priče. "Ne smijem to komentirati, to bi bilo neozbiljno", rekao je Milanović novinarima u Petrinji, nakon posjeta vojarni "Pukovnik Predrag Matanović".

Naglasio je da u čitavoj priči ima puno detalja na koje u ovom trenutku kao premijer ne može dati odgovor.

"Radi se očito o poslu u kojem je sudjelovala ministrova uža obitelj, dakle i on. Radi se o prenamjeni zemljišta, o činjenici da je to zemljište kasnije prodano za višestruki iznos, što je normalno, a sada će se na to plaćati veći porez, što je još normalnije. Kako je politički proces tekao, tko je na koga vršio politički utjecaj i je li vršio, to ja u ovom trenutku ne mogu reći jer nemam podatke o tome", naglasio je premijer.

Dodao je i da treba vidjeti tko je bio na vlasti u općini koja je prenamijenila zemljište i je li zemljište po niskoj cijeni i drugima nuđeno na prodaju.

"Prema onome što sam saznao, to zemljište bilo je na prodaju i mogao ga je kupiti svatko i tu bih stao", rekao je Milanović i dodao da kao predsjednik Vlade očekuje da se te stvari razjasne.

Kazao je da je s ministrom razgovarao jutros, da često razgovaraju i odlično surađuju te da se ni drugi ministri ne žale na suradnju s Ostojićem.

"Ja sam mu i do sada vjerovao i vjerujem mu kao jednom odličnom čovjeku za posao ministra turizma, a ovo su privatne stvari, no u politici se privatno i javno na čudan način isprepliću", rekao je Milanović, ističući da su građani traumatizirani upravljanjem javnim novcem u proteklim godinama te da imaju pravo na nepovjerenje.

Jakovčić: Izmišljena afera

Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić ocijenio je danas da je izmišljena afera o kupoprodaji atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja u Istri, čija je vrijednost nakon urbanizacije porasla s milijun na 25 milijuna kuna, a u koju je navodno umiješan ministar turizma Veljko Ostojić. 

"Ta je afera izmišljena isključivo zbog izbora, kako za EU parlament gdje se kandidiram, tako i zbog lokalnih izbora u Istri. Ta tema je prožvakana prije 10 godina, ali biti će još toga", izjavio je Jakovčić novinarima u Zagrebu nakon potpisivanja pisma namjere o suradnji na projektu za Muzej Džamonja u Vrsaru. 

Ustvrdio je i da se tu radi o pokušaju njegove diskreditacije i diskreditacije  IDS-a. "Mislim da je to svakome jasno", naglasio je Jakovčić.

Na upit novinara o stanju u vladajućoj Kukuriku koaliciji i je li se sastao s premijerom Zoranom Milanovićem, predsjednik IDS-a Jakovčić je rekao kako se s premijerom nije susreo jer se tako nisu ni dogovorili. "Ovdje sam kao istarski župan i napravio sam odličan dogovor s Gradom Zagrebom oko Muzeja Džamonja", dodao je. (Hina)

HTV u posljednje vrijeme nastoji ocrniti Istru

PUlski gradonačelnik Boris Miletić je, upitan od novinara, prokomentirao i optužbe protiv ministra turizma Veljka Ostojića.

- SDP kao stranka koja je nositelj vladajuće koalicije na lokalnoj razini nam je okrenula leđa. Stoga će ovakvih pokušaja diskreditiranja biti još, sve više kako se bliže izbori. Da u slučaju zemljišta u općini Bale postoji nezakonitih radnji, Državno odvjetništvo već bi sankcioniralo krivce, a ono još uvijek obavlja izvide.

Valjda bi se prvo trebala dokazati krivnja, a onda nekoga optuživati, ali izgleda da je to kod nas obrnuto. HTV posljednjih dana vrlo interesantno vadi neke segmente iz prošlosti, a vjerujem da će građani prepoznati zbog čega je to tako.

Državno odvjetništvo već je 2007. i 2009. godine dobro pretreslo ovaj slučaj. Nakon četiri, odnosno, šest godina to se plasira u javnost, a nije ustanovljeno ništa nezakonito.

HTV u posljednje vrijeme stvara sliku kojom se pokušava ocrniti IDS i nemam sumnje da se utječe na emitiranje ovakvih vijesti, komentirao je gradonačelnik.

Dodao je da IDS ne razmišlja o povlačenju Ostojića iz Vlade jer ga je javnost ocijenila kao najboljeg ministra. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter