Milanovic odbio zahtjeve manjina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mandatar Zoran Milanovic koji radi na "podebljavanju" svoje parlamentarne vecine zastupnicima nacionalnih manjina, u petak se sastao s talijanskim zastupnikom Furiom Radinom. Gotovo je sigurno da ce novu Vladu u petak u Saboru podržati i manjinski zastupnici tako da ce parlamentarna vecina narasti na 88 ruku.

Ali, kako neslužbeno doznajemo, u Kukuriku koaliciji nisu voljni u zamjenu za potporu manjinskih zastupnika ponovno ozakoniti pravo dodatnog glasa za pripadnike nacionalnih manjina koje u stanovništvu ne prelaze 1,5 posto, dakle za sve osim za Srbe.

- Radin je na sastanku govorio o potrebi uvodenja dodatnog glasa za manjine, ali ne može se reci da je to postavljao kao iskljuciv uvjet za podršku našoj Vladi. Naša je procjena da Radin ipak shvaca da tema ne može biti na dnevnom redu nakon što je Ustavni sud ukinuo to pravo. Kad bismo mi sada donijeli takav zakon, Ustavni sud sigurno bi ga ukinuo. I zato to nema smisla i vjerujemo da zastupnici manjina to razumiju. A Ustav ne možemo opet mijenjati, toga nema u programu Kukuriku koalicije, rekao nam je bliski suradnik mandatara nove Vlade.

Milanovicu predstoje razgovori sa SDSS-om koji traži definiranje novog izbornog modela za srpsku manjinu, nakon što je Ustavni sud u srpnju ukinuo i rješenje prema kojem bi lista koja dobije najviše glasova osvojila sva tri saborska mandata. (D. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter