Milanović odbija ultimatum, Hrvatskoj prijeti kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi hrvatski veleposlanik pri Europskoj uniji Mate Škrabalo, sin uglednog političara i redatelja Ive Škrabala i dosadašnji savjetnik premijera Zorana Milanovića za vanjsku politiku, preuzimao je jučer svoju novu dužnost u Bruxellesu u iznimno osjetljivom trenutku. Niti dva mjeseca otkako je postala članicom EU Hrvatska je suočena s prijetnjom kaznenih mjera zbog odbijanja da uskladi zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom.

Dok je ministar pravosuđa Orsat Miljenić jučer u Banskim dvorima s premijerom Zoranom Milanovićem brusio konačnu verziju odgovora što će ga, sa zakašnjenjem, poslati na adresu europovjerenice za pravosuđe Viviane Reding u Bruxelles, glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva iz Bruxellesa je najavljivala kaznene mjere jer Europska komisija u roku koji je istekao u petak nije dobila odgovor iz Zagreba. Među mogućim kaznama spominje se blokada sredstava iz EU fondova, no ta odluka zahtijeva jednoglasnu odluku svih članica EU, što neće biti jednostavno postići.

"Europska komisija duboko žali zbog toga što Hrvatska nije odgovorila na taj hitan poziv i zbog činjenice da se hrvatsko nacionalno zakonodavstvo promijenilo samo nekoliko dana prije pristupanja EU-u te je u suprotnosti sa zakonom EU-a o europskom uhidbenom nalogu", istaknula je Andreeva u izjavi za Hinu.

Premijer Milanović, koji osobno odlučuje o svemu u ovom sporu, očito i na taj način -  iako je u slučaju ignoriranja roka riječ o nesvakidašnjem manevru koji prkosi uobičajenim normama diplomatskog ponašanja - želi poručiti da želi drukčiji način razrješavanja ovog zapleta od načina što ga nameće Bruxelles.

No ni odgovor Zagreba, kada on stigne u Bruxelles, što će se najvjerojatnije dogoditi danas ili sutra, neće ništa promijeniti u meritumu spora.

Premijer Milanović odbija ultimatum Bruxellesa i nastavlja po svome. Štoviše, odlučio je spor podići na višu razinu i zatražiti raspravu o ravnopravnosti "starih" i "novih" članica u samom Europskom vijeću, čemu se jučer ponovno usprotivila šefica diplomacije i prva potpredsjednica vlade Vesna Pusić.

Ona, naime, poručuje svom koalicijskom partneru da Hrvatska prvo treba uskladiti svoj zakon s europskim zakonodavstvom, dakle odustati od vremenskog ograničenja za provedbu uhidbenog naloga, a tek onda eventualno pokrenuti inicijativu za njegovom promjenom. (D. ROMAC/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter