Milanović obišao poplavljena i ugrožena područja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je danas obišao poplavljena i ugrožena područja u Slavoniji, amfibijskim vozilom prošao je kroz Gunju, poplavljeno selo na jugoistoku županjske Posavine, te je poručio da će država obnoviti kuće svima kojima je poplavila nabujala Sava.

"Srećom, ovo je samo jedna općina mada se svakome tko je izgubio kuću srušio cijeli svijet. Ovo ćemo obnoviti i ljudi će se vratiti kućama", rekao je Milanović, uz kojega su poplavljeno područje Gunje obišli i ministri unutarnjih poslova i obrane Ranko Ostojić i Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Lovrić, direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i drugi.

Premijer je ponovio kako će zatražiti da se ispita je li netko odgovoran zato što je Sava probila nasip kod Račinovaca i Rajeva Sela.

Prije obilaska Gunje, predsjednik Vlade Zoran Milanović boravio je i u Slavonskome Brodu, gdje je obišao nasip i bio na sjednici Županijskog stožera za zaštitiu i spašavanje.

Milanović: Utvrditi tko je odgovoran za pucanje novog nasipa

Premijer Milanović rekao je, pošto je u Slavonskome Brodu obišao najkritičnija područja i bio na sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, kako je u tom gradu bilo najopasnije jer su bili "na korak da nasip popusti, a Brod je sedmi po velični grad u Hrvatskoj".

"Ovo je mogla biti prava katastrofa. Ovdje je, ruku na srce, bilo najopasnije i izazivalo najveći nespokoj", rekao je premijer, ističući da je Brod sedmi po veličini grad u Hrvatskoj, na korak do prelijevanja vode ili popuštanja nasipa.

"Sreća da se to nije dogodilo", rekao je Milanović nakon sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije i ocijenio da Hrvatska funkcionira bolje od susjeda. Posebno je pohvalio organiziranost stručnih služba na terenu.

U vezi s puknućem nasipa u Rajevu Selu rekao je kako je tek danas informiran da je riječ o dijelu nasipa koji je obnovljen prije četiri godine.

"Pukao nam je novi nasip, investicija Hrvatskih voda vrijedna desetke milijuna kuna, pa novi nasip bi valjda trebao izdržati", istaknuo je premijer i od ministra i generalnog direktora Hrvatskih voda zatražio da se utvrdi odgovornost.

Opisujući stanje u Gunji i Rajevu Selu kao katastrofu, predsjednik Vlade najavio je još jedanput i angažman države u obnovi. "Trebat će dosta raditi na sanaciji terena. Financijski ćemo to bez većih problema riješiti, za to država ima dosta snage i novca", rekao je Milanović, ističući da nakon pucanja nasipa nije bilo moguće spriječiti štetu.

Najavio je da će zahtjev za pomoć biti upućen i u Bruxelles. Nakon Slavonskoga Broda premijer Milanović nastavio je put prema poplavljenoj Gunji.

Jakovčić: Dogovorio sam pomoć Istre poplavljenima

Bivši istarski župan Ivan Jakovčić boravio je, u sklopu kampanje za nedjeljne europske izbore, u Slavonskom Brodu i još nekolicini slavonskih mjesta, gdje je svjedočio posljedicama poplave koja je pogodila taj dio zemlje.

- Posjet Slavoniji dogovoren je još prije nekoliko tjedana kao dio izborne kampanje, kazao nam je Jakovčić, i dodao da je posjetio sam nasip Save u Slavonskom Brodu, te razgovarao sa županijskim stožerom za spašavanje.

- U dogovoru s istarskim županom Valterom Flegom ponudio sam interventne usluge istarskih vatrogasaca i civilne zaštite, kazao nam je Jakovčić koji je jučer razgovarao s Danijelom Marušićem, županom brodsko-posavske županije dok se telefonom čuo s Božom Galićem, županom vukovarsko-srijemske županije.

- Upoznao sam ih s podatkom da je istarski župan već pokrenuo suradnju s Crvenim križom i razgovore koji se odnose na pomoć stanovništvu. Siguran sam da će se Istra solidarno uključiti i pomoći u prevladavanju posljedica ove strašne tragedije, poručio je Jakovčić. (Hina/D. GRAKALIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter