Milanović: O odnosima sa Srbijom ne bih polemizirao poput HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SDP-a i kandidat za premijera Narodne koalicije Zoran Milanović izjavio je danas novinarima u Barbanu, komentirajući trenutne odnose sa Srbijom, da bi on o tim odnosima najprije razgovarao i dogovarao ih sa svim političkim akterima u Hrvatskoj a ne bi, poput HDZ-a, polemizirao s Beogradom preko novinara. 

 "Ne volim te stvari prelamati preko HDZ-a koji su nam malo podmetali nogu u vrijeme izbjegličke krize. Mi kada je potrebno zaoštravamo odnose, a tada je to bilo potrebno zbog izbegličke krize. Danas je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio kako Srbija treba pokazati veće poštovanje. Po meni je manje bitno poštovanje već je bitnije da riješimo konkretne probleme", rekao je Milanović u Barbanu, gdje je bio na 41. Trci na prstenac. Milanović smatra da se "nikoga ne može natjerati da nas poštuje jer je to preambiciozno s naše strane". 

 "O tim stvarima radije bih se dogovorio sa svim političkim akterima u Hrvatskoj a ne bi ovako preko novina polemizirao s Beogradom, jer mislim da su nam tu interesi zajednički. Te probleme sa Srbijom moramo riješiti, o tome sam već javno i otvoreno govorio. Pričekat ćemo kada formiramo Vladu a onda čemo pitati i HDZ za njihovo mišljenje", kazao je Milanović, dodavši kako rješenje tih odnosa vidi u tome da Srbija mora ukinuti sporni zakon.  

 Komentirajući izjavu tehničkog premijera Tihomira Oreškovića koji je izbornu kampanju ocijenio sporom, Milanović je istaknuo kako mu je drago da Orešković to tvrdi jer kada je kampanja "mlaka i spora" onda se manje kombiniraju žestoke teme a više do izražaja dolaze teme vezane uz poreze i regionalni razvoj u čemu je, kaže, "SDP jači". 

Na novinarsku tvrdnju kako se u kampanji malo govori o borbi protiv korupcije i pitanje znači li da li to da Hrvatskoj više nije potrebna borba protiv korupcije, Milanović je odgovorio kako je o tome govora bilo u debati te da Narodna koalicija predviđa tzv. "građansko oduzimanje". 

"To je jedan institut u kojem se prije pravomoćnosti presude za određena kaznena djela, imovina oduzima ukoliko optuženik nije u stanju dokazati njeno porijeklo. To je u našem programu, u HDZ-ovom programu to nisam primijetio", rekao je Milanović. 

Za ulogu Stjepana Mesića u Narodnoj koaliciji, Milanović je rekao da je on jedanaesti na listi i da je to čovjek s iskustvom koji je dvaput izabran za hrvatskog predsjednika, što nije mala stvar. 

Na pitanje da li je rukovanje s Plenkovićem najava velike koalicije, Milanović je odgovorio negativno. 

"Mi ćemo biti najjača lista, mi ćemo biti dominatori te pozvati IDS kao jakog važnog partnera da nam se pridruži. Želimo razgovarati sa svima koji mogu transformirati Hrvatsku. To ne ide tako brzo, treba vremena i strpljenja, no Hrvatska raste i po konkurentnosti jako je napredovala u zadnje četiri i pol godine", zaključio je Milanović. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter