Milanović o ocjenama EK: To nije loš rezultat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas kako ocjena Europske komisije o mjerama koje je Vlada predložila za smanjenje prekomjernog deficita nije loš rezultat, no kako nas očekuje još puno posla.

"To nije loš rezultat, očekuje nas jako puno posla, jedan od zaslužnih za to je i (Slavko) Linić", kazao je Milanović koji je odgovarao na pitanja novinara u stanci konvencije Hrvatskih izvoznika.

Na pitanje što je s kamatama na štednju, hoće li ih biti, odgovorio je da je to na nama. "Mi smo dali određene naznake kojih ćemo se načelno pridržavati, ali uvijek postoji mogućnost da neke stvari korigiramo. A ako bude kamata na štednju bit će najniža u Europi, ili jedna od najnižih", kazao je.

Milanovića su novinari pitali i kako komentira utisak koji je stvoren u javnosti da Hrvatsku gospodarsku komoru kontrolira HDZ, a da SDP kontrolira Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR).

Za ovo prvo, HGK ne znam, a što se HBOR-a tiče dvije i pol godine sam predsjednik Vlade i da se vodimo tim motivima onda bismo valjda predsjednika Uprave HBOR-a promijenili prvi dan. Zašto to nismo napravili? Naprosto, htjeli smo nekakav kontinuitet, istaknuo je.

Dodao je i kako sadašnji predsjednik Uprave HBOR-a (Vladimir Kristijan) nema veze s politikom, kako je to jedan od kvalitetnijih bankara u Hrvatskoj. Struka nije upitna, mora se oduprijeti svakom mogućem pritisku, ako ih uopće bude. Čuli ste što je rekao sad bivši predsjednik Uprave, da ga nikad nitko nije zvao ni kontaktirao pa sam siguran da će tako biti i ubuduće, kazao je Milanović.

"Da smo imali neke ozbiljne, duboke zamjerke na rad HBOR-a ja bih se osobno angažirao da se ljudi promjene", odgovorio je Milanović upitan hoće li poslije svega što se događalo i afera koje su ga potresale HBOR biti bitno promijenjen.

HBOR je u principu radio korektno svoj posao, to je ono što ja mogu vidjeti, kapital HBOR-a je uvećan u vrijeme našeg mandata višestruko više puta nego u vrijeme prethodna dva mandata HDZ-ove vlasti. To su brojke, to jasno pokazuje da je namjera jasna da se podupiru poduzetnici i izvoz, kazao je Milanović.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić također je odgovarao na pitanja vezana uz neke od jučerašnjih preporuka EK, primjerice o produljenju radnog vijeka te svojevrsnom registru kandidata za imenovanja u državne tvrtke.

Grčić je podsjetio da je Hrvatska tek nedavno donijela zakonske akte koji definiraju produljenje radnog vijeka i kasniji odlazak u mirovinu s rokovima u kojima bi se to trebalo dogoditi.

Pritom je istaknuo da mirovinski sustav definitivno predstavlja veliko opterećenje i za hrvatski državni proračun i za hrvatsko gospodarstvo.

Duboko smo svjesni da je tu Hrvatska u nepovoljnijoj poziciji, ako ne od svih, a onda od velikog broja drugih europskih zemalja. Tu zaista trebamo neke brze korake i akcije da bismo počeli mijenjati, a ne odmah i promijenili, odnos broja umirovljenika i broja onih koji rade i stvaraju novac da bi se mogle plaćati mirovine umirovljenika iz prvog stupa, rekao je Grčić.

Za svojevrsni registar imenovanja u državne tvrtke kaže kako Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i danas vrlo pomno prati proces kadroviranja.

To nisu izravna kadroviranja, već sustav koji je Vlada razradila, a u kojem se vrlo pomno razmatraju životopisi i karijere svih kandidata i za uprave i za nadzorne odbore hrvatskih strateških poduzeća i tako će biti i u buduće. Što se tiče registara, to je formalni akt ili dopuna tog sustava, koji ćemo bez ikakvih problema izraditi, kazao je Grčić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter