Milanovic: Nisam maneken ni trgovac lažnim optimizmom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Nisam maneken ni trgovac lažnim optimizmom, pokušavamo promijeniti stvari, porucio je u srijedu premijer Zoran Milanovic zastupniku Hrvatskih laburista Dragutinu Lesaru koji ga je u Saboru upitao do koje ce granice njegova Vlada smanjivati cijenu rada, place te kupovnu moc i standard gradana.

Lesar je, postavljajuci pitanje premijeru u saborskom aktualnom prijepodnevu, istaknuo da pada kupovna moc gradana te prosjecna placa, da 22 posto zaposlenih prima placu do 3.100 kuna, a cak 55 posto do 5.000 kuna neto.

Naglasio je da zaduženost gradana raste te da je samo u godinu dana dug gradana povecan za 2,5 milijardi kuna i sada je oko 128,8 milijardi kuna, a rastu i cijene na malo, benzina, plina, vode, struje, vrtica, komunalni troškovi, javni prijevoz, ovrhe.

- Prema makroekonomskoj projekciji za 2012. Vlada je predvidjela pad osobne potrošnje za 0,3 posto, to ste obecanje ispunili vec u prva tri mjeseca ove godine. Do koje nove granice cete nastaviti smanjivati cijenu rada i prosjecnu placu, kupovnu moc i standard gradana u Hrvatskoj, upitao je Lesar.

Premijer mu je odgovorio da posao Vlade nije širenje neutemeljenog optimizma u društvu, da ljudima govori istinu, "ne da ih tjera da se smješkaju i misle da im je sjajno, a u biti im nije dobro, i nije dobro".

- Nakon što cujem ovakve stvari, zaista ispada da nikakvog izlaza nema. Ja nisam maneken ni trgovac lažnim optimizmom, pokušavamo stvari promijeniti iz zatecenog stanja kojim se ne pravdamo, koje nije dobro, ne upiremo prstom u krivce, ne tražimo ih oko sebe, radimo svoj posao, porucio je Lesaru.

Vlada se, dodao je, vodi poslovicom "Kada nema vjetra, veslaj" te pokušava veslati, odnosno ciniti sve što može u ovoj teškoj situaciji iz koje nema izlaza, naglasio je, bez gospodarskog rasta, preduvjet kojega je stabilizacija javnih financija i stabilan kreditni rejting Hrvatske.

Milanovic je istaknuo da ce se Vlada boriti da zaštiti najslabije, "to je taj hrvatski temeljni socijalni model koji ne damo, ali izlaza za Hrvatsku nema bez gospodarskog rasta, bez specijalizacije".

Nezadovoljan odgovorom Lesar je premijeru zahvalio na "obrazloženju što je neoliberalizam, dodavši da ga potezi Vlade u zadnjih nekoliko mjeseci podsjecaju na film "Štefica Cvek u raljama života" "jer ste doista ušli u ralje stranih banaka, rejting agencija, MMF-a i krupnog kapitala".


Podijeli: Facebook Twiter