Milanović: Ni Linić ni ja nismo Djed Mraz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade i predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je u Splitu odbacio mogućnost smjene ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koju peticijom traži sindikat Preporod, a poručio je i da u pokušajima da se ljudima u Hrvatskoj olakša život, on i ministar financija Slavko Linić nisu Djed Mraz niti Djed Božićnjak.

Na upit novinara hoće li smijeniti ministra Jovanovića nakon peticije sindikata Preporod, Milanović je odgovorio protupitanjem: "Peticiju da se šutne ministra koji se ubija od toga da s nekakvim rezultatima konsolidira jedan od najtežih resora koji je teži i od zdravstva?".

Milanović je zamjerio "nekim sindikatima" jer nisu bili spremni na kompromise u vrijeme kad je zemlja u ozbiljnoj krizi, rekavši da takvo ponašanje nije odgovorno.

- Volio bih da sindikalni lideri više vode računa o općoj slici, a ne svom rangu i statusu sindikalnih povjerenika, a neki od njih su u tom statusu i 20-ak godina, i od toga žive mirnije nego Jovanović i ja, istaknuo je Milanović.

Na upit kako komentira najavu ministra Linića da će se otpisati dugovi i ovrhe građanima, odnosno obrtnicima, koji to ne mogu platiti Milanović je rekao da je to "jedan od pokušaja da se ljudima olakša".

- Naravno, to stalno govorim, imajući u vidu da se dugovi moraju vratiti, da ja nisam, a niti Linić nije, Djed Mraz ili Djed Božićnjak. Nadam se da to sada neće netko rušiti na Ustavnom sudu ili na referendumu, jer je to postalo jako popularno, protumačio je Milanović. Odbacio je primjedbe da njegova Vlada stvara porezne pritiske.

- Tko god govori o poreznoj presiji, izmišlja, jer porezne presije nema, a porezi su manji nego prije dvije godine, ustvrdio je premijer. Dodao je da ima fiskalizacije, ali to, po njemu, nije reforma, nego provođenje zakona koji se davno trebao provoditi.

- Gospodarski rast sljedeće godine je realna prognoza, ali vidjeli ste da tu uvijek postoji zrno nedoumice i rizika, morate imati malo sreće, kazao je.

Milanović je na izbornoj konvenciji splitsko-dalmatinskog SDP-a u Splitu oštro kritizirao političke suparnike iz HDZ-a ocjenjujući da je Karamarko "nedosljedan i izgubljen" i da HDZ nije alternativa za Hrvatsku.

- Niti ovo u Saboru nije alternativa, to je loše za Hrvatsku u svakom pogledu - ljudskom, koncepcijskom i ekonomskom. A mi u toj borbi moramo biti lavovi i lisice, ne bijesne lisice, nego lisice, poručio je, među ostalim, Milanović. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter