Milanović: Nemojmo više komentirati zdravstveni odgoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je danas suradnike da se maknu od teme zdravstvenog odgoja i da više ne odgovaraju na provokacije, a posebno je pritom spomenuo ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji je prije današnje sjednice Vlade kazao kako mu se čini da nekim kritičarima vlade "nedostaje mozga".

"Hrvatskoj je zaista potrebna oluja, ali oluja mozgova, u kojoj nije bitno kojeg si roda, kojeg si spola, stranačke ili vjerske pripadnosti. Bitno je samo da imate mozga, a čini mi se da mnogima koji napadaju ovu vladu to nedostaje", kazao je Jovanović, kometirajući jučerašnji istup pomoćnog zagrebačkog biskupa Valentina Pozaića, koji je na tribini o zdravstvenom odgoju Milanovićevu vladu usporedio s nacistima, pozivajući na novu "Oluju".

Crkvu je još jednom prozvao da širi dezinformacije o kurikulumu zdravstvenog odgoja te da ne poštuje demokratsku volju građana. 

"Sve što se događalo od božićnog desanta u crkvama letcima koji su vrvjeli lažima i dezinformacijama, preko propovijedi u kojima se govori da zdravstveni odgoj razara čovjeka, do toga da svi koji misle drugačije ugrožavaju Hrvatsku pa do jučerašnjeg neukusnog i neprimjerenog istupa još jednog biskupa, još jednog predstavnika Crkve, pokazuje da Crkva ne poštuje demokratsku volju građana Hrvatske, demokratski izabranu vlast i da pokazuje jednu potpuno nerazumljivu nervozu", rekao je Jovanović. 

Odbacio je tvrdnje da odbija dijalog o zdravstvenom odgoju, ističući da je za dijalog s onima koji dijalogu pristupaju otvorenog srca, čistih ruku i dobrih namjera. 

"Nema dijaloga s onima koji šire laži, dezinformacije i neistine", poručio je Jovanović te dodao da od predsjednika Hrvatske biskupske konferencije očekuje da se javnosti i njemu osobno ispriča za širenje dezinformacija i uvrede zbog kojih, kaže, pati njegova obitelj. 

Pozaićev istup prije sjednice je komentirao i ministar branitelja Predrag Matić, koji je crkvene velikodostojnike koji pozivaju na pobunu usporedio sa Slobodanom Miloševićem.

"To je važna stvar u Hrvatskoj. Mene zamaraju nekakvim dvostrukim mirovinama koje primaju naši dečki. Ja se sada moram baviti time, a zapravo mi je najpreči posao sada da osmislim izgled medalje 'Oluja 2', i pišem prijedloge predsjedniku za generalske činove Ribiću i Pozaiću. To su jako bitne stvari. Treba srušiti ovu nenarodnu vlast, ukloniti peronosporu i predlažem da signal sa oltara biskupa Bozanića bude – 'Ne čujem dobro, ne čujem dobro", rekao je Matić. 

Premijer Milanović suradnike je, međutim, pozvao da više ne komentiraju tu temu. 

"Molim vas sve redom, prije svega ministra znanosti, a onda i ostale, da se maknemo od ove teme, da ne odgovaramo na provokacije, jer ovo ne prestaje, postaje jako ružno. Molim vas kao predsjednik vlade da to više ne komentiramo. Radimo svoj posao u najboljoj ljudskoj i profesionalnoj namjeri, uvjereni da je to dobro i da će se će se pokazati da je zaista dobro. Tek kad počne, pokazat će se da je to jedna mala, ne prevelika stvar", rekao je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter