Milanovic: Nema više alibija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici Kukuriku koalicije u subotu su u Rijeci predstavili dio svog programa nazvanog Plan 21 koji se ticu radnickih prava i mirovina, a predsjednik SDP-a Zoran Milanovic kazao je u uvodnom dijelu da su pred novom Vladom veliki izazovi, ali i vrijeme u kojem ce odlucivati sami.

"Više nema alibija, za naše uspjehe bit cemo odgovorni sami, ali isto tako i za neuspjehe, rekao je Milanovic.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opacic govorila je o radnickim pravima. - Zakoni su kod nas cesto dobro napisani ali se ne provode kako treba, ocijenila je. Prvi zadatak bit ce jacanje gospodarstva njegovim rasterecenjem od davanja te podupiranje otvaranja novih radnih mjesta subvencijama. Izradit ce se programi za zapošljavanje visokoobrazovanih mladih ljudi te istražiti mogucnosti radnog angažiranja mladih umirovljenika, kazala je Opacic.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja istaknuo je da je prvi cilj uskladenje mirovina s rastom životnih troškova.

"Realno procjenjujemo situaciju i otvoreno isticemo da je teško ocekivati snažniji rast gospodarstva te sukladno znacajnije povecanje mirovina", rekao je. To ce se potici utvrdivanjem minimalne osnovice doprinosa prema kvalifikaciji osiguranika, ukidanjem zdravstvenog doprinosa od tri posto za 22.000 umirovljenika, ukidanjem povlaštenih mirovina za saborske zastupnike, clanove Vlade i suce Ustavnog suda što ce se uciniti u prvoj godini mandata, istaknuo je Hrelja.

Odgovarajuci na pitanja okupljenih gradana, Zoran Milanovic je rekao da ce se ispraviti nepravde ucinjene kriminalom u pretvorbi i privatizaciji zahvaljujuci ustavnoj odredbi o nezastarijevanju tog oblika kriminala. Rekao je da je potrebno decentralizirati zemlju, ali ne je i fragmentirati. Ustvrdio je da regije trebaju biti statisticke i razvojne, kako bi se privukli novci od europskih fondova, a ne politicke. Kazao je i da je cilj koalicije postizanje društva bez korupcije, a ne borba protiv korupcije.

Silvano Hrelja je, odgovarajuci na zamjerku iz publike da interesno prelazi iz koalicije u koaliciju prije izbora, istaknuo da nije "nigdje prešao jer je uvijek u HSU-u". Po uvjerenjima sam clan ove koalicije i sve što radimo je koncentriranje na pitanja umirovljenika, dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter