Milanović: Neki iz HDZ-a aktivno su štitili Perkovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović ustvrdio je danas u Saboru da su neki članovi HDZ-a aktivno pružali zaštitu bivšem dužnosniku jugoslavenske tajne službe Josipu Perkoviću, kojega njemačko pravosuđe tereti kao sudionika u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

"Zakon je tu, i ide, i nitko osim onih koji su aktivno pružali zaštitu ljudima u koje danas upiru prstom, a u HDZ-u ih ima, nitko ne postavlja pitanje hoće li svi ljudi koji su osumnjičeni uskoro doći pred lice pravde", rekao je Milanović, odgovarajući na zastupničko pitanje Tanje Vrbat (SDP) o odnosu Vlade i Europske komisije vezano uz primjenu europskog uhidbenog naloga.

Naglasio je, međutim, da je privođenje osumnjičenih pravdi moguće samo ako se Ustavom ukine zastara za teška ubojstva. "Tu trebamo vaše ruke i jednom u životu budite vjerodostojni", poručio je Milanović HDZ-u.

Premijer tumači da su politička ubojstva ušla u zastaru, a da je zastara jedan od razloga za odbijanje izručenja, zbog čega osumnjičene nije moguće izručiti čak i ako se promijeni sporni zakon. "Kad to promijenimo i ukinemo zastaru, onda možemo pristupiti ili postupku u Hrvatskoj, naših organa, ili izručenju", rekao je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter