Milanovic: Necemo dopustiti blokade prometnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maratonski pregovori izmedu farmera, koji prosvjeduju vec jedanaesti dan za redom, nastavljeni su, bezuspješno, i u cetvrtak - mljekarska industrija seljacima nudi maksimalno 2,48 kune po litri otkupljenog mlijeka, seljaci ne žele ici ispod 2,66 kuna, zbog cega i dalje, kako najavljuju, ostaju na cestama.

U noci sa srijede na cetvrtak interventna je policija prekinula traktorsku blokadu na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, privela 29 prosvjednika, a njihove traktore sklonila sa ceste i ogradila, dok su jucer ujutro svi privedeni pušteni, nakon cega su se vratili na prosvjedne punktove. Par sati kasnije organizirali su konferenciju na novinare ogorceni, kako su kazali, postupanjem policije i privodenjem, demantirajuci policijski podatak po kojem je jedan od prosvjednika bio u alkoholiziranom stanju. Od premijera Zorana Milanovica zatražili su smjenu resornog ministra, Tihomira Jakovine, napominjuci kako je on za njih "prošlo svršeno vrijeme". Odgovorio im je, sa sjednice Vlade, sam premijer, napominjuci kako Vlada daljnje blokade nece dopustiti.

U meduvremenu, tijekom dana su novinarima koji prate mljekarske prosvjede na mailove neprestano pristizale poruke s anonimnih adresa, u kojima se navodi "prava istina o hrvatskim mljekarima". Izmedu ostalog, navodi se podatak prema kojem je jedan od voda prosvjeda, koji tvrdi da je u 2010. godini dobio 700 tisuca kuna poticaja od države, primio zapravo daleko više, 1,2 milijuna kuna, što je podatak skinut iz izviješca Agencije za placanja u poljoprivredi.

Time je, ocito, zapocet i svojevrsni medijski rat izmedu farmera-prosvjednika i, moguce, suprotnih strana, koje neprestano ponavljaju kako hrvatski farmeri ne primaju za litru mlijeka samo 2,66 kuna, koje su imali do sijecnja, vec i tvornicku premiju od još 20 lipa, kao i državni poticaj od pola kune. Do listopada prošle godine imali su pravo i na interventnih 0,42 kune, dakle ukupno gotovo cetiri kune po litri mlijeka.

- Apeliram na predstavnike mljekara da ne razgovaramo u atmosferi pritiska. Blokade može napraviti svatko, ima u Hrvatskoj puno ljudi koji nemaju traktore nego samo cipele, a cipelama ne mogu blokirati cestu iako bi možda imali razloga da to naprave, rekao je Milanovic.

Necemo dopustiti blokadu gradova i citavih regija, bez srdžbe i žuci provodit cemo zakon i osigurati funkcioniranje države, istaknuo je Milanovic dodavši kako je zbog toga nocas policija intervenirala u Zagrebu, a on vjeruje da je to ucinila "na civiliziran nacin, kako to rade policije u civiliziranim zemljama".

Premijer je ustvrdio da Vlada u prosvjedima mljekara "ne vidi ništa protudržavno", niti vjeruje da prosvjednicima bilo tko manipulira, vec je do prosvjeda došlo jer su dovedeni u tešku situaciju.

Mljekari su nakon nekoliko godina poticaja i raznih stimulacija koje nisu bile dugorocno promišljene dovedeni u tešku poziciju, no moramo znati gdje je kraj takve politike i koliko država može i smije pomagati odredene djelatnosti.

Država u ovom slucaju može biti samo posrednik, ona pomaže s 50 lipa po litri mlijeka, a više od toga ne može jer tih novaca nema. Naravno da nam je u interesu opstanak mljekarske industrije, a novaca za poticaje poljoprivredi bit ce ako Vlada uspije pokrenuti investicije, zakljucio je Milanovic.


Podijeli: Facebook Twiter