Milanovic: Necemo davati megalomanska obecanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predstoji nam intenzivno ljeto i borba za povjerenje ljudi. Nadamo se da ce nam ljudi povjerovati, ne nasjesti, nego povjerovati da cemo biti bolja i poštenija vlast. Naša obecanja nece biti megalomanska", tako je u subotu šef SDP-a Zoran Milanovic pred stranackim kolegama u Glavnom odboru stranke najavio radno ljeto i pretkampanju za parlamentarne izbore 2011. godine.

Vladinim prijedlogom da se izbori održe 4. prosinca u SDP-u nisu najsretniji, ali ga prihvacaju.

- Hrvatska stoji! Odgadanjem od pola godine, i ovako kasnim datumom izbora, pred kraj godine, Hrvatska ce još neko vrijeme stagnirati, istaknuo je Milanovic. Šef SDP-a ponovio je da Hrvatska, nakon potpisivanja sporazuma o zajednickom izbornom nastupu Kukuriku koalicije ima jasnu alternativu.

- Alternativa je izmedu vlasti koja nije pokrenula Hrvatsku, nije riješila gospodarske probleme te je prezadužila zemlju i modernog, pravnog i europskog svjetonazora koji predstavlja Kukuriku koalicija. Ali oni koji to ne žele, nisu naši neprijatelji. Cilj nam je doprijeti što šire da bismo okupili što veci broj ljudi. Ovako mala zemlja ne može funkcionirati podijeljena, naglasio je Milanovic.

Dode li SDP na vlast, u što je Milanovic uvjeren, namjeravaju srezati javnu potrošnju. "Zaustavit cemo bolnu fazu prezaduživanja Hrvatske", porucio je šef SDP-a. Nakon dvosatne rasprave Glavni odbor jednoglasno je podržao koalicijski sporazum stranaka Kastavske skupine, uz zakljucak da se radi o "vrlo odgovornoj i realnoj politickoj volji koja osigurava gradanima Hrvatske jasnu alternativu na predstojecim parlamentarnim izborima".

Datum izbora u prosincu sporan je za SDP i predsjednika te stranke Zorana Milanovica jer ce znaciti preklapanje predizborne kampanje.

- Na izbore izlazimo krajem godine, vidjet cemo što još tu kaže predsjednik, ali dobro je da konacno barem okvirno znamo datum. Bilo bi dobro, ne radi bilo cije osobne ambicije, ne radi bilo koga od nas i sadašnje oporbe, a buduce vlasti, nego radi Hrvatske da su izbori odredeni za raniji datum, ocijenio je Milanovic.

Objasnio je da Hrvatska s ovakvim datumom izbora ulazi u jedno nezgodno vrijeme kada ce se istovremeno voditi kampanja za ulazak u Hrvatski sabor i kampanja za referendum za ulazak Hrvatske u EU.

- Taj referendum bi valjda trebao biti obilježen zajednickim naporom svih stranaka da stvar prode. Ovako je zakazan za sam kraj ove godine ili za pocetak iduce, a neposredno prije toga idu izbori, formiranje Sabora, formiranje nove Vlade, predstavljanje programa te Vlade - to je uvijek prostor politicke konfrontacije, zakljucio je Milanovic. (N. BOŽIC/Novi list)


Kosor: Kukuriku koalicija pokazala da se zna potpisati
Komentirajuci izjave šefa oporbe Zorana Milanovica da ce objavljeni datum izbora zakomplicirati proceduru oko referenduma o EU-u, Kosor je rekla da nema što komentirati jer je završetak pristupnih pregovora komentirao jedino rijecju "juhuu".
- Što se tice jucerašnjih dogovora i potpisa oporbene koalicije, pokazali su, citiram ih, da se znaju potpisati, što mi vjerujemo. Ali ne moramo vjerovati jer nismo vidjeli potpisivanje i ne znamo što su potpisali, komentirala je Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter