Milanović: Ne znam dovoljno o slučaju Lovrić Merzel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da ne zna dovoljno o slučaju uhićene SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel tako da će se o tome očitovati tek kada protiv nje bude podignuta optužnica.

Istodobno je najavio da će na idućoj sjednici Predsjedništva stranke od vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, protiv kojeg je prije nekoliko dana podignuta optužnica za nenamjensko trošenje sredstava za ljetovanje djece iz Vukovara, zatražiti odgovore kamo je išao novac.

- Dok se ne donese optužnica i dok ne postane dostupna u nekim predmetima, ne može se znati dovoljno da biste se očitovali, kazao je Milanović na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu uhićenja sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i optužnice protiv vukovarskog gradonačelnika Želja Sabe.

Najavivši da će od Sabe zatražiti odgovore gdje je utrošen novac za ljetovanje, Milanović je istaknuo da ga SDP teoretski ne može suspendirati jer je biran na najvišoj razini, odnosno konvenciji stranke.

- Ja te ovlasti nemam, Predsjedništvo te ovlasti nema. Radi se o ljudima koji su birani na najvišoj razini organizacije - na konvenciji SDP-a. Teoretski osoba može jedino odstupiti sama, dodao je Milanović.

- Što se tiče Merzel, također članice Predsjedništva SDP-a, izabrane na konvenciji, protiv nje nema optužnice, dakle cijeli niz stvari je nepoznat. Kada vidimo optužnicu i za što je se konkretno tereti, onda ćemo moći donijeti u okviru svojih političkih ingerencija nekakvu odluku i politički stav, prije toga ne, to izlazi izvan mojih ovlasti, rekao je Milanović.

- Ostavka je moralna stvar, ja samo mogu apelirati na nečiju savjest, poručio je predsjednik SDP-a konkretno upitan hoće li zatražiti ostavke Sabe i Merzel.

U statutu stranke, pojasnio je, postoje ingerencije Predsjedništva prema kojima možete isključiti članove koji nanose štetu stranci samo ako nisu birani na stranačkom tijelu koje je po razini iznad Predsjedništva, a to je konvencija.

- Možete isključiti iz stranke nekoga tko je niža razina, ali nekoga tko je biran na konvenciji, a Predsjedništvo je, osim predsjednika stranke cijelo birano na konvenciji, ne možete isključiti, rekao je.

Milanović je dodao da je već prije tražio odgovore od Merzel i Sabe te ustvrdio da im kao suradnicima vjeruje.

- Dok se stvari ne dokažu, vjerujem svojim suradnicima, a ako se pokaže da nisu govorili istinu, to je jako skupa stvar za njih, dodao je.

Ustvrdio je da su kao stranka, i u vrijeme Ivice Račana i otkad je on predsjednik stranke, nalazili načina da se riješe na blaži ili lakši način onih koji su narušavali ugled stranke, naročito kad su u pitanju financijski odnosi i kad je u pitanju raspolaganje javnim sredstvima.

- Ako se pokaže da je bilo tko zlorabio povjerenje roditelja, SDP će taj novac vratiti u gotovini do zadnje lipe. Nije bitno o koliko se novca radi, vratio se Milanović na slučaj Sabe.

Istaknuvši da se prema navodima u optužnici radi o desecima tisuća kuna, naglasio je da to ne želi dovoditi u korelaciju s milijunima koje su drugi opustošili.

- Za nas je i tisuću kuna, kad je u pitanju povjerenje ljudi, ogroman novac, kazao je ponovivši da će stranka u okviru političkih ingerencija tražiti odgovore jer nisu istražno tijelo niti imaju stranačku policiju ili stranačku reviziju.

Istaknuvši da o činjenicama u slučaju Sabe nije znao dok jučer nije pročitao optužnicu, naglasio je da se radi o posebnom, sui generi slučaju, da se koristi stranka za organizaciju ferija djece.

- To nije zabranjeno, ali nije naša praksa, rekao je Milanović na press konferenciji posvećenoj slučajevima vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe i sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. (Hina)

Miletić i Hrelja: Rano je za zaključke

Vijest o uhićenju sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel vrlo brzo se proširila istarskim političkim krugovima. Lovrić Merzel je dakako visokopozicionirana SDP-ova političarka koja je u samom Predsjedništvu stranke i centrale u Zagrebu zajedno s partijskim kolegama odlučivala s kim će i kako SDP koalirati na prošlim izborima.

Kukuriku koalicija koju uz SDP čine HNS, HSU i IDS praktički je na vlasti i u Istri.

Kako su koalicijski partneri doživjeli uhićenje Marine Lovrić Merzel pitali smo predsjednika IDS-a Borisa Miletića i predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Silvana Hrelju. Obojica su se suzdržala od opširnih i sveobuhvatnih izjava. Zajednički stav dvojice političara je da je još uvijek preuranjeno govoriti o takvim delikatnim i ozbiljnim stvarima. Izrazili su želju da se njihov koalicijski partner što prije izvuče iz ove situacije te da donese najbolju odluku. Po Miletićevim riječima, za sada je rano komentirati bilo što.

- Mislim da je još uvijek preuranjeno govoriti o uhićenju i donositi bilo koje zaključke. Uvjeren sam da će SDP donijeti najbolju odluku za njih, kratko je komentirao Miletić.

Isto smo pitali i predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Silvana Hrelju. On je pak rekao da u svakom žitu ima kukolja.

- Teško je u ovakvim trenucima bilo što reći. Nadam se da će naš koalicijski partner SDP naći snage da se izvuče iz ove, za njih vrlo neugodne situacije. Naši birači su pametni ljudi i znaju procijeniti što je dobro, a što je loše. Uostalom, to su i pokazali na prošlim parlamentarnim i lokalnim izborima. No, isto tako znaju da u svakom žitu ima kukolja, izjavio je Hrelja. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter